Inundaţii în Germania: Merkel merge pe teren, ministrul de Finanțe a anunțat deja ajutoare de urgență de sute de milioane de euro

Inundaţii în Germania: Merkel merge pe teren, ministrul de Finanțe a anunțat deja ajutoare de urgență de sute de milioane de euro

Cancelarul Angela Merkel vine duminică la Ahrweiler, în nordul landului Renania Palatinat. Este una dintre zonele cele mai afectate de inundațiile catastrofale din această săptămână.

Merkel se va afla în localitatea Schuld, lovită grav de apele revărsate, pentru a vedea cum arată lucrurile la fața locului.

Va urma o declarație de presă la Adenau, împreună cu premierul din Renania Palatinat, Malu Dreyer, și cu alți miniștri regionali.

La Schuld, în zona Ahrweiler, mai multe case s-au prăbușit după ce au fost cuprinse de ape. Alte numeroase locuințe au fost grav avariate.

Act de mobilizare națională

Ministrul de Finanțe Olaf Scholz a anunțat deja ajutoare de urgență de sute de milioane de euro.

ADVERTISING

"Este nevoie de un act de mobilizare națională", a declarat Scholz, pentru "Bild am Sonntag".

Miercuri, în ședința de guvern, el va veni cu două inițiative:

"Mai întâi ajutoare de urgență - la ultimele inundații a fost nevoie de peste 300 de milioane de euro. Și acum va fi vorba cu siguranță de sume similare", a explicat Scholz.

"În al doilea rând, trebuie să creăm condițiile de bază pentru un program de reconstrucție, astfel încât casele, străzile și podurile distruse să fie reparate rapid. Așa cum știm deja de la catastrofe precedente, aici va fi vorba de miliarde de euro."

În Renania Palatinat, centrul catastrofei este regiunea Ahrweiler. Doar acolo, potrivit poliției, peste 110 persoane au murit în inundații. 670 de locuitori au fost răniți. Bilanțul victimelor va fi și mai mare, conform așteptărilor autorităților. 

ADVERTISING

În continuare, numeroase persoane sunt date dispărute în zonă. În numeroase localități nu există nici acum curent electric, rețea de telefonie sau apă potabilă.

Multe străzi și poduri sunt distruse, iar circulația în zonă este imposibilă. Sute de oameni au fost cazați în adăposturi de urgență - unii și-au pierdut casele, alții nu se pot întoarce deocamdată la locuințele avariate.

Președintele Steinmeier a vizitat zonele inundate

În Renania de Nord-Vestfalia au fost confirmate până acum 45 de decese, printre care și patru pompieri. 

Premierul din NRW, Armin Laschet, aflat sâmbătă la Erfstadt alături de președintele federal Frank-Walter Steinmeier, le-a promis oamenilor ajutoare directe și fără întârzieri de ordin birocratic.

ADVERTISING

"Mulți au pierdut toată agoniseala de-o viață. Suntem alături de cei care au pierdut oameni dragi în acest dezastru. Destinul lor ne frânge inimile", a spus președintele Steinmeier.

Steinmeier a făcut apel la solidaritate și donații. Luni, cele două landuri grav afectate de inundații vor fi vizitate de ministrul de Interne Horst Seehofer.

Imagini din zona afectată de inundații Burg/Solingen

Publicată de DW Română pe Sâmbătă, 17 iulie 2021

Reformarea protecției civile

După catastrofa inundațiilor, asociația orașelor și comunelor din Germania cere reformarea amplă a protecției civile a populației.

"Catastrofa ne arată încă o dată că trebuie să reformăm protecția civilă a populației, să o îmbunătățim și să o facem mai sustenabilă", a declarat directorul asociației, Gerd Landsberg, pentru grupul mediatic Funke.

Oficiul federal pentru protecția populației și ajutor în caz de catastrofe trebuie consolidat, iar sistemele de avertizare timpurie trebuie îmbunătățite. De asemenea, populația trebuie dotată mai bine pentru situații de urgență: de exemplu, fiecare familie trebuie să dispună de un radio cu baterii.

Comportamentul corect în situații de pericol, precum închiderea surselor de gaz și curent electric, evitarea intrării în pivnițe și păstrarea unor rezerve de alimente, trebuie să devină standard pentru populația țării.

Vezi şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇