Elveţienii au decis prin referendum să mențină permisul sanitar Covid

Elveţienii au decis prin referendum să mențină permisul sanitar Covid

Elveţienii s-au pronunțat duminică asupra legii Covid-19 care a permis instituirea permisului sanitar, la sfârşitul unei campanii electorale furtunoase, poliţia fiind în alertă în faţa a noi manifestaţii, scrie Le Figaro.

UPDATE: Elveţienii au pus „da” legii privind combaterea COVID-19 ce a permis instituirea paşaportului sanitar, potrivit primelor estimări publicate duminică de institutul sondage gfs.bern, informează AFP. Opozanţii faţă de paşaportul sanitar, care au lansat referendumul, au pierdut prin urmare scrutinul.

Acest referendum a venit în contextul apariţiei noii variante Omicron a coronavirusului, depistată în Africa de Sud şi declarată „îngrijorătoare” de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a impus stare de alertă în toată lumea.  

ADVERTISING

Semn al tensiunilor neobişnuite în Elveţia, Poliţia a blocat duminică piaţa unde se află sediul Guvernului şi Parlamentul din Berna, în aşteptarea demonstranţilor. 

Sondajele arătau că populaţia ar fi de acord să accepte legea, chiar dacă opozanţii au ştiut să se facă auziţi în ultimele săptămâni, organizând numeroase manifestaţii, unele interzise şi marcate de violenţe. 

Tensiunile în creştere din Elveţia, o ţară cunoscută pentru cultura dialogului şi a compromisului şi în care referendumurile sunt organizate de mai multe ori pe an într-un climat liniştit, a avut efectul unui şoc electric. Numeroşi politicieni, inclusiv ministrul Sănătăţii Alain Berset, care de doi ani luptă contra Covid, au fost ameninţaţi cu moartea şi sunt sub protecţia poliţiei. 

ADVERTISING

Elveţienii au votat duminică şi o iniţiativă populară privind îngrijirile medicale, prin care se cere Confederaţiei să garanteze o "remunerare corespunzătoare" pentru servicii. 

Votul a avut loc în momentul în care Elveţia, ca şi alte ţări, a cunoscut un focar de infecţii de la jumătatea lunii octombrie din cauza variantei Delta. Dar, spre deosebire de alte ţări aflate în aceeași situație, guvernul a refuzat până acum să înăsprească măsurile naţionale de control, argumentând că gradul de ocupare a locurilor de la ATI cu pacienți Covid este relativ săzut pentru moment, în jur de 20%.

ADVERTISING

Guvernul a cerut totuşi cantoanelor să ia măsuri şi populaţiei să respecte măsurile sanitare de bază.

Cu o rată a persoanelor complet vaccinate de aproximativ 65%, Elveţia rămâne în urmă în ceea ce priveşte vaccinarea, în comparaţie cu alte ţări din Europa de Vest.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇