Oamenii din India, țara care acum se confruntă cu un val agresiv de Covid-19, au început să recurgă la o metodă… cel puțin inedită de a se proteja în fața bolii: folosesc balegă de vacă.
Medicii din India avertizează împotriva acestei practici, spunând că nu există dovezi științifice pentru eficacitatea acesteia. În plus, specialiștii atrag atenția că cetățenii chiar riscă să răspândească alte boli!
În statul Gujarat din vestul Indiei, unii credincioși s-au dus la adăposturile pentru vaci, o dată pe săptămână, pentru a-și acoperi corpurile în balegă și urină de vacă, în speranța că le va spori imunitatea sau că îi va ajuta să se vindece după boală, scrie Reuters.
În hinduism, vaca este un simbol sacru al vieții și al pământului și, de secole, hindușii au folosit balegă de vacă pentru a-și curăța casele și pentru ritualurile de rugăciune, crezând că are proprietăți terapeutice și antiseptice.
"Vedem chiar și medici care vin aici. Credința lor este că această terapie le îmbunătățește imunitatea și pot merge la pacienții lor fără teamă", a declarat Gautam Manilal Borisa, manager asociat la o companie farmaceutică.
El a spus că această practică l-a ajutat să se recupereze după Covid-19 anul trecut.
Ritualul
Doritorii se dau cu bălegar și urină pe corp, iar cât așteaptă ca acestea să se usuce, ei îmbrățișează sau onorează vacile și apoi fac yoga pentru a-și crește nivelul de energie.
Ulterior, oamenii se spală cu lapte.
Medicii și oamenii de știință din India și din întreaga lume au avertizat în repetate rânduri împotriva practicării tratamentelor alternative pentru Covid-19, spunând că pot duce la un sentiment fals de securitate și pot complica problemele de sănătate.
"Nu există dovezi științifice concrete că balega de vacă sau urina sporesc imunitatea împotriva Covid-19. Totul se bazează în întregime pe credință.
Există, de asemenea, riscuri pentru sănătate - alte boli se pot răspândi de la animal la oameni", a spus dr. JA Jayalal, președinte al Asociației Medicale Indiene.
În plus, încă un risc, pentru că practica ar putea contribui la răspândirea coronavirusului, deoarece implică oameni care se adună în grupuri.