Încăierare între liderii talibanilor? Șeful ”diplomației” nu a mai fost văzut de peste o săptămână

Încăierare între liderii talibanilor? Șeful ”diplomației” nu a mai fost văzut de peste o săptămână
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Talibanii au negat că unul dintre liderii lor, mulahul Abdul Ghani Baradar, ar fi murit, după ce au apărut informații că acesta ar fi fost ucis într-o încăierare internă.

În încercarea de a înlătura zvonurile, talibanii au transmis la începutul săptămânii o înregistrare audio de 39 de secunde și de calitate proastă, susținând că aceea e vocea mulahului. Materialul exclusiv audio era însoțit de un mesaj scris de mână, semnat de asistenul lui Baradar, care spune că acesta se află în Kandahar.

Vocea atribuită mulahului spune că a efectuat mai multe călătorii în ultima perioadă: ”Oriunde mă aflu, suntem cu toții bine”, spune vocea, acuzând ”propaganda mincinoasă” a unor televiziuni.

ADVERTISING

Pe de altă parte, însă, puțin mai târziu același asistent a spus că Baradar nu a apărut în public pentru că ”era obosit și avea nevoie de odihnă”, informeaza CNN.

Ultima oară când liderul politic al talibanilor a fost văzut public a fost în prima săptămână din septembrie, la un hotel din Kabul. Lumea se aștepta ca Baradar să fie numit premier, însă după negocierile prelungite din cadrul grupării, el a primit doar postul de vice.

De atunci au apărut diverse informații în spațiul public că între Baradar și Khalil ur-Rahman Haqqani - ministrul pentru refugiați în guvernul taliban și unul dintre liderii grupării Haqqani - a avut loc un schimb dur de replici, urmat de o încăierare între susținătorii celor doi. Reţeaua Haqqani a fost desemnată drept organizaţie teroristă de către Statele Unite, fiind responsabilă de unele dintre cele mai sângeroase atentate din timpul războiului de 20 de ani.

ADVERTISING

Surse citate de BBC au spus că acest scandal a avut loc săptămâna trecută și a pornit de la nemulțumirile lui Baradar în legătură cu structura guvernului taliban. Totodată, cele două facțiuni s-au încăierat și când a fost vorba să decidă cine își asumă ”victoria”.

Baradar susține că eforturile diplomatice au făcut diferența, în timp ce liderii Haqqani insistă pe forța armată. Baradar a fost primul lider taliban care a comunicat direct cu un președinte american, în speță cu Donald Trump, în 2020. Înainte de asta, el a semnat la Doha acordul de retragere a trupelor americane din Afganistan.

ADVERTISING

Surse citate de BBC spun că totuși Baradar urmează în curând să se întoarcă la Kabul și să aibă o apariție publică, pentru a risipi zvonurile. Însă dubiile rămân în ce privește comandantul suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, care nu a fost niciodată văzut în public până acum. Talibanii spun că el este responsabil de chestiunile de natură politică, militară și religioasă în interiorul grupării.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇