Încă 10 cazuri cu noua tulpină britanică au fost confirmate în România. Astfel, ajungem la un total de 18 infecții cu noua mutație, depistate până acum.
Este vorba despre 6 persoane din Capitală, două din Vâlcea și două din Cluj.
Informația a fost făcută publică de MedLife, care a secvențiat zeci de probe. Ea a fost confirmată și de Ministerul Sănătății:
Încă 10 noi cazuri cu noua variantă de Sars Cov- 2 au fost identificate pe teritoriul Romaniei. Este vorba despre rezultatele probelor provenite din mai multe orașe ale țării, în perioada 13-21 ianuarie 2021. Probele au fost prelucrate în laboratorul Medlife și au fost raportate în această după amiază la INSP/CNSCBT. În prezent au fost raportate un număr 18 cazuri cu noua variantă de Sars Cov 2.
Clinica privată MedLife a luat 79 de teste pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 și le-a secvențiat. Rezultatele au arătat că încă 10 persoane sunt infectate cu tulpina din Marea Britanie.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de MedLife, în urma unei analize, din cele 79 de genomuri SARS-CoV-2, probe recoltate în perioada 13 – 21 ianuarie 2021 şi provenite din mai multe oraşe ale ţării (Bucureşti, Cluj, Vâlcea, Galaţi, Târgovişte, Slobozia, Călăraşi), s-a constatat că 10 dintre acestea conţin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie.
Potrivit raportului, probele ce conţin noua tulpină provin din Bucureşti, 6 probe, din Vâlcea, 2 probe, şi din Cluj, 2 probe. Aşadar, există posibilitatea unei transmiteri comunitare, spun specialiştii.
Noutăţi despre tulpina britanică de coronavirus: Cine decide secvențierea? Ce se întâmplă în cazul internării cu noua mutație?
"Datele noastre preliminare arată că există o dinamica importantă legată de noua tulpină din Marea Britanie. Astfel, dacă în urmă cu o lună de zile, când am secvenţiat 60 probe, nu au fost identificate persoane cu noua tulpină, la secvenţierea curentă am identificat 10 din 79. Acest lucru indică faptul că prevalenţa pe lotul MedLife este una mare, de 12,6%, ceea pare să confirme că tulpina din Marea Britanie este mai contagioasă şi, dacă acest trend se păstrează, ar putea să devină tulpină dominantă în România, la fel cum s-a întamplat şi în alte state”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi coordonator al studiului de secvenţiere, citat de News.ro.
În aceste cazuri au fost declanșate anchete epidemiologice.