Înalta Curte sesizează CCR pe modificările făcute de Parlament la două dintre Legile Justiţiei

Înalta Curte sesizează CCR pe modificările făcute de Parlament la două dintre Legile Justiţiei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în unanimitate, să sesizeze CCR cu privire la modificările făcute de Parlament la două dintre Legile Justiţiei.

Este vorba despre Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi Legea privind organizarea judiciară. Acestea au fost adoptate luni de Senat, în calitate de cameră decizională.

Modificările adoptate luni de către Senat reglementează transferul magistraţilor în cadrul instanţelor şi parchetelor prin intermediul CSM, potrivit Agerpres.

Mai exact, transferul judecătorilor şi procurorilor de la o instanţă la altă instanţă sau de la un parchet la alt parchet ori la o instituţie publică se aprobă, la cererea celor în cauză, de secţia corespunzătoare a CSM.

ADVERTISING

E nevoie și de avizul consultativ motivat al preşedintelui instanţei sau al conducătorului parchetului de unde se transferă şi unde se transferă, însoţite de punctul de vedere al preşedinţilor curţilor de apel/procurorilor generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel în circumscripţia cărora se află instanţa/parchetul de unde se transferă şi unde se transferă.

În cazul în care transferul se solicită în circumscripţia aceleiaşi curţi de apel/aceluiaşi parchet de pe lângă o instanţă din circumscripţia aceleiaşi curţi de apel, este necesar punctul de vedere al preşedintelui respectivei curţi de apel/procurorului general al parchetului de pe lângă respectiva curte de apel.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Posturile vacante de conducere nu se pot ocupa prin transfer, iar procurorii nu pot fi transferaţi la Direcţia Naţională Anticorupţie sau la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Condiţii de vechime reduse

De asemenea, senatorii au aprobat reducerea de la 10 la 7 ani a vechimii necesare pentru numirea procurorilor în cadrul DNA şi DIICOT.

Această reducere era stipulată în forma iniţială a proiectului de act normativ, însă deputaţii nu au acceptat această soluţie, fiind respinsă în plenul Camerei Deputaţilor, care s-a pronunţat pe 26 mai, în calitate de prim for legislativ.

ADVERTISING

Proiectul prevede și abrogarea articolului potrivit căruia persoanele care au ocupat minimum 10 ani funcţia de judecător sau procuror şi magistrat-asistent, care nu au fost sancţionate disciplinar, au avut numai calificativul "foarte bine" la toate evaluările şi şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, puteau fi numite, fără concurs sau examen, în funcţiile vacante de judecător sau procuror, la instanţe sau parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat sau la instanţe ori parchete de grad inferior.

Conform unui comunicat al instanţei supreme, sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în ansamblul său, precum şi anumite prevederi ale acestuia, în raport cu motive de neconstituţionalitate extrinsecă şi intrinsecă.

Citește și: Trei asociații de magistrați cer reforme reale și rapide în justiție: În caz contrar, independența magistraturii va fi distrusă iremediabil


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇