Imobil prăbușit în Miami (Florida): Încă se caută supraviețuitori. Două rapoarte mai vechi semnalau problemele grave ale clădirii

Imobil prăbușit în Miami (Florida): Încă se caută supraviețuitori. Două rapoarte mai vechi semnalau problemele grave ale clădirii

În a treia zi de căutări după prăbuşirea unui imobil rezidenţial într-o suburbie a oraşului Miami, în Florida (SUA), autorităţile îşi păstrează ‘speranţa’ că vor fi găsiţi supravieţuitori și anunță că încă din 2018 au fost constatate probleme structurale ale clădirii transmite AFP.

Sunt în continuare date dispărute 159 de persoane, dintre care aproape o treime sunt cetăţeni străini. Printre ei, nouă argentinieni, trei uruguayeni, şase paraguayeni – inclusiv sora soţiei preşedintelui – şi cel puţin patru canadieni, potrivit autorităţilor.

ADVERTISING

Prăbuşirea imobilului cu 12 etaje de la Surfside, în sud-estul Statelor Unite, în noaptea de miercuri spre joi, rămâne deocamdată neexplicată, iar ancheta va dura multe luni, însă anumite informații au ieșit deja la iveală.

Probleme vechi și cunoscute

Un raport referitor la starea imobilului, a cărui faţadă dădea spre ocean, observa încă din 2018 'daune structurale majore', precum şi 'fisuri' în subsolul clădirii, conform unor documente publicate vineri seară de primăria din Surfside.

'Impermeabilizarea sub marginile piscinei şi calea de acces pentru vehicule (...) şi-a depăşit durata de viaţă şi deci trebuie scoasă complet şi înlocuită', scria în document expertul Frank Morabito.

ADVERTISING

Acesta mai constata 'fisuri în grade diferite la coloanele de beton, grinzi şi pereţi', dar nu releva un eventual risc de prăbuşire.

Un alt studiu, din 2020, arăta că imobilul, construit în 1981, suferise o tasare de circa 2 mm pe an între 1993 şi 1999.

La imobilul respectiv erau în curs lucrări de reparaţii, mai ales la acoperiş, au indicat mai mulţi responsabili, apreciind însă că este puţin probabil ca acestea să fi fost cauza prăbuşirii.

Ascultă opiniile unor specialiști în construcții americani:

ADVERTISING

Între timp, căutările unor supraviețuitori continuă

'Ne păstrăm speranţa. Continuăm căutările. Căutăm persoane în viaţă printre dărâmături, este prioritatea noastră şi echipele noastre nu s-au oprit', a dat asigurări primarul comitatului Miami-Dade, Daniella Levine Cava, într-o conferinţă de presă.

'Nu a fost găsită nicio altă victimă', a adăugat ea, precizând că bilanţul rămâne cel din urmă cu o zi, şi anume patru morţi şi 159 de dispăruţi.

Operaţiunile de salvare sunt deosebit de dificile din cauza unui incendiu declanşat la locul prăbuşirii şi pe care pompierii încearcă să-l aducă sub control, a mai spus Daniella Levine Cava.

Una din victime a fost identificată, o femeie scoasă dintre ruine joi dimineaţă şi transportată la spital, unde, din nefericire, nu a supravieţuit, a relatat Miami Herald.

Ancheta pentru stabilirea cauzelor exacte ale acestei tragedii va dura probabil mai multe luni, au prevenit experţii.

Iată imaginile înregistrate în momentul prăbușirii:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇