Imagini incredibile din California, unde au avut loc tornade de foc

Imagini incredibile din California, unde au avut loc tornade de foc

Un puternic incendiu de vegetaţie activ în California de Nord a condus la formarea unor coloane circulare de flăcări, o rară avertizare de tornade de foc fiind emisă sâmbătă de meteorologi.

”Pentru noi a fost o premieră”, a declarat Shane Snyder de la Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS) din oraşul Reno, care a emis avertizarea sâmbătă după-amiază, informează luni agenţia DPA.

Mai multe înregistrări video publicate pe reţelele sociale prezintă formaţiuni asemănătoare unor tornade în apropierea incendiului Loyalton, care a izbucnit vineri seară în Pădurea Naţională Tahoe, situată lângă graniţa dintre statele California şi Nevada.

Până duminică dimineaţă incendiul s-a extins rapid pe mai bine de 8.000 de hectare.

”Resursele noastre de la sol se confruntă cu un incendiu de natură extremă, teren accidentat şi temperaturi ridicate”, a declarat Joe Flannery, din cadrul biroului de relaţii publice al pădurii naţionale.

ADVERTISING

Evan Bentley, meteorolog specializat în vreme severă la centrul de predicţie a furtunilor al NWS, a scris pe Twitter că, potrivit datelor radar, sâmbătă au existat cel puţin patru evenimente de ''circulaţie anticiclonică distinctă'' asociate cu incendiul.

Una dintre aceste formaţiuni a fost activă timp de peste o oră şi s-a deplasat pe o distanţă de aproximativ 6,5 kilometri, după cum a precizat meteorologul.

Fenomenul de vreme extremă ar fi fost provocat de extinderea rapidă şi de intensitatea arderii.

ADVERTISING

Tornadele de foc sunt rare, însă au mai fost consemnate în trecut în California.

Un vortex care a afectat oraşul Redding în timpul incendiului Carr din iulie 2018 a avut un diametru de aproximativ 300 de metri şi a atins viteze de 200-260 kilometri la oră, echivalent cu o tornadă de nivelul EF-3 pe scara Fujita prevăzută cu cinci trepte, conform Departamentului Forestier şi de Protecţie împotriva Incendiilor din California (Cal Fire). Tornada de foc a ucis un pompier care se îndrepta spre un cartier cuprins de flăcări, conform concluziei investigaţiei.

ADVERTISING

Cel mai recent, miercurea trecută, o tornadă de foc a fost observată în zona Lake Hughes, la câteva ore după izbucnirea incendiului în Pădurea Naţională Angeles. ''Incendiul s-a extins de la 160 de hectare la 4.000 de hectare foarte rapid, în doar câteva ore'', a declarat duminică Jake Miller, responsabil local de comunicare. ''Atunci încep să se vadă acele tornade de foc şi vârtejuri de flăcări'', a precizat el.

Incendiul s-a extins pe o suprafaţă de peste 7.200 de hectare şi era controlat în proporţie de 12% duminică dimineaţă. Cel puţin douăsprezece case şi clădiri comerciale au fost distruse şi aproximativ 250 de locuitori au fost vizaţi de ordine de evacuare.

Deşi extinderea incendiului a încetinit considerabil, temperaturi ridicate şi umiditatea redusă contribuie la riscul de răspândire, a precizat Miller.

''Este o zonă care pur şi simplu nu a ars în aproximativ o sută de ani, aşa că există mult combustibil activ'', a explicat Miller.

Mai multe ordine de evacuare au rămas în vigoare pentru zone din comitatele Plumas, Lassen şi Sierra.

Eforturile de stingere a flăcărilor au fost zădărnicite de furtunile care au afectat zona sâmbătă, fulgerele contribuind la rândul lor la propagarea incendiului, a adăugat responsabilul.

Mai multe furtuni au fost prognozate duminică în regiunea nordică Azusa, unde este activ incendiul Ranch 2, în Pădurea Naţională Angeles.

Regiunea se confruntă cu valori ridicate de temperatură, care au depăşit unele recorduri locale, iar valul de căldură este prognozat să dureze cel puţin până joi.

Citește cele mai tari exclusivități SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇