Hezbollah a lansat zeci de rachete spre Israel

Hezbollah a lansat zeci de rachete spre Israel

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a anunţat că a lansat joi zeci de rachete în nordul Israelului, ca răspuns la o lovitură în care au fost ucişi patru sirieni în sudul Libanului, acesta fiind primul atac al grupării libaneze de la asasinarea unuia din comandanţii săi militari marţi seara.

Luptătorii Hezbollah „au lansat zeci de rachete de tip Katiuşa” asupra kibutz-ului Matzuva, a indicat mişcarea pro-iraniană într-un comunicat, „în ripostă la atacul inamicului israelian împotriva localităţii Chamaa în care au fost ucişi mai mulţi civili”, relatează AFP.

ADVERTISING

Sirenele au sunat în nordul Israelului, pe fondul alertei sporite cu privire la posibilitatea unor lovituri de răzbunare din partea mişcării şiite libaneze Hezbollah. Media israeliene au semnalat interceptări de către scutul de apărare antiaeriană Iron Dome deasupra Galileii de Vest, dar nu a fost imediat clar dacă loviturile au reprezentat o escaladare faţă de schimbul aproape zilnic de focuri care are loc de luni de zile.

Și armata israeliană a anunţat că numeroase proiectile au traversat teritoriul israelian din Liban, adăugând că le-a interceptat pe unele dintre ele.

ADVERTISING

La scurt timp după tiruri, avioane israeliene au lovit locaţia „de unde au fost trase proiectilele în regiunea Yater", în sudul Libanului, se arată în comunicat.

Ministerul libanez al Sănătăţii a anunţat că patru sirieni au fost ucişi şi cinci libanezi răniţi într-o lovitură israeliană la Chamaa, în sud, unde au loc schimburi de focuri aproape zilnic între Hezbollah şi Israel de aproape zece luni.

Liderul mişcării şiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a afirmat joi că Israelul trebuie să se aştepte la o "ripostă inevitabilă" din partea puternicei sale grupări după asasinarea comandantului şef militar Fuad Shukr, marţi, într-o suburbie a Beirutului şi după lovitura care i-a fost atribuită împotriva liderului politic al grupării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, notează AFP şi postul de televiziune israelian i24News.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇