Haos la Paris: Fermierii furioși au dat buzna și s-au bătut cu poliția la un târg unde era așteptat Macron (Galerie video)

Haos la Paris: Fermierii furioși au dat buzna și s-au bătut cu poliția la un târg unde era așteptat Macron (Galerie video)

Mai mulţi fermieri francezi furioşi au intrat, sâmbătă, cu forţa într-un târg agricol din Paris, înainte de o vizită planificată a lui Emmanuel Macron.

Ei sunt nemulțumiți de creșterea costuruilor, de birocrație și de reglementările ecologice stabilite de UE. Protestele au întârziat cu cel puțin o oră deschiderea evenimentului.

Fermierii supăraţi s-au confruntat violent cu zeci de poliţişti în interiorul târgului, au strigat și huiduit, cerând demisia președintelui francez, relatează The Guardian.

„Aceasta este casa noastră!”, au strigat ei, în timp ce polițiștii încercau să limiteze demonstrația.

ADVERTISING

Au existat mai multe ciocniri violente şi arestări, dar Poliţia nu a dat încă un bilanţ.

Emmanuel Macron urma să viziteze târgul sâmbătă. El a anulat o dezbatere pe care dorea să o susțină la târg cu fermierii, procesatorii de alimente și comercianții cu amănuntul, după ce sindicatele fermierilor au spus că nu se vor prezenta.

„Spun asta pentru toți fermierii: nu vă ajutați pe niciunul dintre colegii voștri distrugând standuri, nu vă ajutați pe niciunul dintre colegii voștri făcând expoziţia imposibilă și speriind familiile să nu vină”, a declarat de dimineaţă Macron.

Târgul agricol de la Paris este un eveniment major în Franța, atrăgând aproximativ 600.000 de vizitatori pe parcursul a nouă zile.

Protestele fermierilor, care s-au răspândit în toată Europa, vin pe fondul unei ascensiuni a extremei drepte, pentru care fermierii reprezintă un electorat în creștere şi care se preconizează că va avea scoruri bune la alegerile pentru Parlamentul European din iunie.

La începutul acestei luni, fermierii francezi au suspendat în mare măsură protestele care includ blocarea autostrăzilor și aruncarea gunoiului de grajd în fața clădirilor publice, după ce premierul Gabriel Attal a promis noi măsuri de ajutor, în valoare de 400 de milioane de euro. Dar agricultorii au revenit săptămâna aceasta să facă presiuni asupra Guvernului ca să ofere mai mult ajutor și să își respecte promisiunile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇