Guvernul ucrainean estimează că pierderile cauzate de război se ridică la peste 500 de miliarde de euro

Guvernul ucrainean estimează că pierderile cauzate de război se ridică la peste 500 de miliarde de euro

Guvernul ucrainean estimează luni la peste 500 de miliarde de euro cuanumul pierderilor economice cauzate de războiul cu Rusia, cele mai importante la nivelul infrastructurii, a anunţat într-o postare pe Facebook ministrul ucrainean al Economiei Iulia Sviridenko.

Ministrul estimează la ”564,9 miliarde de dolari (515,8 miliarde de euro) impactul direct al distrugerilor de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie”, relatează AFP.

Acestora li se adaugă ”efectele indirecte ale luptelor” asupra economiei, legate de o ”explozie” a şomajului, o scădere puternică a consumului gospodăriilor şi o scădere a veniturilor statului.

ADVERTISING

La nivelul infrastructurii se înregistrează cele mai importante pierderi, subliniază ministrul.

”Aproape 8.000 de kilometri de drumuri au fost avariate sau distruse”, dar şi ”zeci de gări şi de aeroporturi”, precizează ea, estimând aceste pierderi la 108,5 miliarde de euro.

Război în Ucraina, Ziua 33 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Zece milioane de metri pătraţi de locuinţe şi 200.000 de maşini au fost distruse în ultima lună, precizează ministrul.

Iulia Sviridenko, de asemenea vicepremier, estimează o scădere a PIB-ului Ucrainei în 2022 la 102 miliarde de euro - reprezentând o contractare cu peste 55% a economiei ucrainene faţă de 2021.

ADVERTISING

Bugetul de stat riscă să fie amputat cu 43,8 miliarde de euro, potrivit Ministerului Economiei - reprezntând o scădere de aproape 90% faţă de bugetul anual prevăzut.

”Cifrele se schimbă zilnic şi, din nefericire, cresc”, deplânge Iulia Sviridenko în postarea pe Facebook.

”Astfel, Ucraina (…) îi va cere agresorului o compensaţie financiară”, anunţă ea, ”fie prin decizii ale justiţiei sau prin transferul direct către stat al activelor ruse îngheţate în prezent în Ucraina”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇