Guvernul a adoptat hotărârea prin care se relaxează restricțiile începând din 15 mai (Video)

Guvernul a adoptat hotărârea prin care se relaxează restricțiile începând din 15 mai (Video)

Guvernul s-a reunit în ședință, vineri seară, pentru a adopta Hotărârea privind prelungirea stării de alertă, prin care se stabilesc măsurile de relaxare a unor restricții începând cu data de 15 mai.

Atfel, începând de sâmbătă, se renunţă la obligativitatea purtării măştii în spaţiile deschise care nu sunt aglomerate şi la restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii. De asemenea, programul localurilor a fost prelungit până la ora 24.00.

Documentele adoptate de Guvern în această seară:

ADVERTISING

”Măsurile sunt luate până la 1 iunie. De la 1 iunie, unele vor fi relaxate”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Astfel, la nivel național au fost ridicate mai multe restricții, printre care:

  • Masca nu va mai fi obligatorie în aer liber, cu excepția piețelor, târgurilor sau staţiilor de autobuz
  • Se elimină restricțiile de circulație pe timp de noapte
  • Programul agenților economici revine la normal 5-24
  • Activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate, doar pentru persoanele vaccinate, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.
  • Sunt permise spectacole drive-in, dacă ocupanții sunt membrii aceleiași familii sau sunt cel mult 4 persoane în mașină
  • Organizarea în aer liber a spectacolelor, festivalurilor, concertelor sau altor evenimente publice sau private sunt permise numai cu cel mult 500 de spectatori cu respectarea a 2 mp pentru fiecare persoană, precum și cu purtarea măștii de protecție. Participarea este permisă numai pentru persoanele care sunt vaccinate, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau antigen rapid nu mai vechi de 72 de ore.
  • Se permite organizarea de cursuri de instruire și workshopuri pentru adulți cu un număr de participanți cu max. 50 de persoane în interior și 200 persoane în exterior cu respectarea distanțării.
  • Se permite activitatea în spații închise ale sălilor de sport cu capacitatea de max. 50% și 7 mp pentru fiecare persoană.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Este primul act normativ prin care începem revenirea la normalitate”, a mai ținut să sublinieze șeful Executivului.

Întrebat de jurnaliști, premierul a explicat că o persoană care dorește să meargă la sala de fitness sau la un eveniment va trebui să prezinte certificatul de vaccinare, iar ”dacă vor fi identificate persoane nevaccinate, organizatorul va fi amendat”.

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 14 mai

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 14 mai, susținut de premierul Florin Cîţu și de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat #SedintaDeGuvern #FlorinCitu #RaedArafat #PalatulVictoria

Publicată de Guvernul României pe Vineri, 14 mai 2021

Anterior, relaxarea măsurilor și calendarul implementării lor au fost discutate în Comitetul interministerial pentru revenirea la normalitate şi în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

ADVERTISING

Măsurile au fost anunțate public încă de joi seara de președintele Klaus Iohannis, care a precizat că vor exista mai multe etape: prima din 15 mai, apoi din 1 iunie, din 1 iulie și din 1 august.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇