Grevă generală şi bătăi de stradă în Grecia: Oamenii sunt disperaţi de preţuri (Foto & Video)

Grevă generală şi bătăi de stradă în Grecia: Oamenii sunt disperaţi de preţuri (Foto & Video)

Mii de greci au mărșăluit, miercuri, pe străzile din Atena și din orașul Salonic, din nordul Greciei, în timp ce numeroși angajați din sectorul public și privat au intrat într-o grevă generală care a paralizat țara.

Oamenii sunt nemulțumiți de creșterea prețurilor, fiind una dintre cele mai recente acțiuni de protest din întreaga lume, scrie Washington Post.

Greva a perturbat serviciile în toată țara: feriboturile sunt blocate în porturi, școlile de stat sunt închise, spitalele publice funcționează cu personal redus și cea mai mare parte a transportului public este blocat.

ADVERTISING

"Scumpirea vieţii este insuportabilă. Cerem creşterea salariilor şi o protecţie socială pentru toată lumea", scrie pe un mare afiş al Confederaţiei salariaţilor din sistemul privat GSEE, cea mai mare din Grecia.

În Salonic, al doilea oraș ca mărime al Greciei, au izbucnit conflicte între un grup mic de protestatari și polițiști, la capătul unei demonstrații la care au participat aproximativ 11.000 de persoane.

ADVERTISING

Tinerii au aruncat cu cocktail-uri Molotov și cu pietre în polițiști, care, la rândul lor, au tras cu gaze lacrimogene.

Europa s-a confruntat cu o serie de proteste și greve în ultimele luni, din cauza creșterii costului vieții. Pe măsură ce războiul Rusiei din Ucraina a dus la creșterea prețurilor la energie și la alimente, numeroși angajați, de la asistente, piloți sau personal feroviar, au părăsit locurile de muncă și au căutat alte joburi cu salarii care să țină pasul cu creșterea inflației.

ADVERTISING

Alții au ieșit în stradă pentru a presa guvernele să facă mai mult pentru a-i ajuta cu facturile în creștere, chiar dacă unii lideri europeni au adoptat pachete de ajutor energetic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇