Un vehicul produs de Germania pentru apărarea antiaeriană în urmă cu șase decenii se dovedește una dintre cele mai bune arme ale Ucrainei împotriva dronelor cu care atacă Rusia.
O înregistrare video de pe Twitter dovedește că tunurile vehiculelor Gepard sunt nemiloase cu dronele kamikaze pe care rușii le aruncă asupra Ucrainei.
Filmarea postată joi de forțele aeriene ucrainene arată cum tunurile unui Gepard, un sistem antiaerian autopropulsat blindat de producție germană, trag rapid două rafale puternice concentrate spre o țintă aeriană, fiind urmate de o explozie pe cer. "Yes!", exclamează un soldat ucrainean, înainte ca "Ghepardul" să mai tragă două rafale.
Forțele aeriene ucrainene s-au limitat să menționeze că ținta distrusă era o dronă Shahed inamică. Într-o postare pe Facebook, comandamentul aerian al sectorului sudic din Kiev a identificat ținta drept "Shahed-136/131". 136 și 131 sunt cele două tipuri de drone Shahed iraniene pe care Rusia le folosește frecvent în Ucraina, relatează Insider.
Shahed-136, o dronă autonomă cu încărcătură explozivă, ca și 131, a apărut prima oară pe cerul Ucrainei în urmă cu un an și este folosită de Rusia pentru atacarea țintelor civile și a elementelor de infrastructură.
Vehiculele de luptă antiaeriană Gepard, dezvoltate prima oară în anii '60, s-au dovedit foarte eficiente în anihilarea dronelor, precum și a rachetelor de croazieră rusești. Dotate cu două tunuri automate puternice care pot trage 550 de focuri pe minut, ele sunt o componentă esențială a rețelei ucrainene de apărare, întrucât sunt foarte mobile și îi permit Kievului să economisească rachetele sol-aer costisitoare pentru sarcini mai dificile.
Primii "gheparzi" au ajuns pe câmpul de luptă anul trecut, iar de atunci Germania a trimis 46 de bucăți. Expedierea altor șase se află în curs de "planificare/execuție", conform unei liste de ajutor militar pentru Ucraina.
Aceste arme eficiente au o singură problemă în Ucraina: nu există suficientă muniție pentru ele. O singură țară o produce, Elveția, iar aceasta a refuzat să o furnizeze Kievului, invocând neutralitatea.
Berlinul a găsit, totuși, o cale pentru a produce mai multă muniție de 35 mm pentru Gepard. Rheinmetall AG, un producător german de armament, a mutat producția din Elveția în țară la începutul acestui an, după ce a semnat un contract pentru producerea și livrarea a 300.000 de cartușe în Ucraina. Acordul include transportul a 40.000 de bucăți până la finele acestui an.
Compania a anunțat luni că a trimis deja primul lot de muniție nouă la Kiev. Deși nu a specificat ce volum a furnizat, lista ajutorului militar oferit de Germania a fost actualizată marți cu încă 10.080 de cartușe pentru vehiculele Gepard.
Muniția pentru vehiculele blindate germane reprezintă o "gură de oxigen" vitală pentru Ucraina. Rusia și-a mărit producția de drone, iar experții anticipează că atacurile asupra țintelor militare și civile se vor înmulți în următoarele luni.
Pentagonul a anunțat în această săptămână două pachete separate de asistență pentru securitate dedicate Ucrainei, în valoare de 775 milioane de dolari, constând în echipament nespecificat pentru sprijinirea operațiunilor de apărare aeriană.
Pachetele includ și muniție de artilerie de calibru 155 mm și 105 mm, muniție cu uraniu sărăcit pentru tancuri, rachete și alte proiectile antiblindaj, precum și muniție pentru sistemele de artilerie HIMARS.
T.D.