Germania: Preşedintele Frank-Walter Steinmeier a fost reales pentru un mandat de cinci ani. Iohannis îl felicită în limba germană

Germania: Preşedintele Frank-Walter Steinmeier a fost reales pentru un mandat de cinci ani. Iohannis îl felicită în limba germană

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a fost reales în funcţie, duminică, pentru un mandat de cinci ani.

Funcţia de preşedinte al Germaniei este onorifică, iar puterea se află pe mâna şefului Guvernului şi Parlamentului. Însă preşedintele german este autoritatea morală a ţării.

Pentru Steinmeier este al doilea mandat de preşedinte. El a fost ales cu mavoritate de voturi de colegiul electoral constituit special, care reuneşte deputaţi, aleşi locali, foşti lideri, dar şi personalităţi ale societăţii civile.

ADVERTISING

Între personalităţile preferate de către germani, "Steini" provine din Partidul Social Democrat, formaţiunea actualului cancelar Olaf Scholz.

Un fost ministru de Externe timp de peste şapte ani, în perioadele 2005-2009 şi 2013-2017, dar şi rivalul înfrânt al Angelei Merkel la Cancelarie în alegerile parlamentare din 2009, i-a succedat în 2017 lui Joachim Gauck, un fost pastor disident în fosta Germanie comunistă.

Iohannis îl felicită pe Steinmeier

Preşedintele României, Klaus Iohannis l-a felicitat, duminică, pe Frank-Walter Steinmeier pentru realegerea în funcţia de preşedinte federal german, apreciind că aşteaptă cooperarea pentru un parteneriat puternic între cele două ţări.

ADVERTISING

"Felicitări, domnule Frank-Walter Steinmeier, pentru realegerea dumneavoastră ca preşedinte federal german. Aştept cu nerăbdare cooperarea noastră pentru un parteneriat puternic între România şi Germania", se arată într-o postare pe Twitter a preşedintelui român.

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇