Galaţiul are doi prefecţi, după ce fostul de la USR a obţinut în instanţă repunerea în funcţie

Galaţiul are doi prefecţi, după ce fostul de la USR a obţinut în instanţă repunerea în funcţie

Fostul prefect USR al judeţului Galaţi Gabriel-Aurelian Panaitescu a obţinut în instanţă suspendarea hotărârii de guvern prin care a fost revocat din funcţie, în luna septembrie a anului trecut.

Decizia Curţii de Apel Galaţi poate fi contestată cu recurs.

Gabriel Aurelian Panaitescu a fost revocat din funcţie prin HG 937 din 9 septembrie 2021.  

Hotărârea are un singur articol, respectiv:

"Domnul Panaitescu Gabriel-Aurelian se eliberează din funcţia de prefect al judeţului Galaţi”, actul fiind adoptat în baza prevederilor OUG 57/2019 privind Codul Administrativ şi în temeiul art. 108 din Constituţie.  

ADVERTISING

Gabriel Panaitescu a contestat hotărârea de guvern, pe 21 octombrie, la secţia contencios administrativ a Tribunalului Galaţi, transmite News.ro.   

În 9 noiembrie, Tribunalul Galaţi a declinat cauza către Curtea de Apel Galaţi.   

Luni, magistraţii acestei instanţe au admis cererea în dosarul în care pârâţi sunt Guvernul României, Secretariatul General al Guvernului şi Ministerul Afacerilor Interne.  

"Respinge excepţiile invocate ca nefondate. Admite acţiunea. Dispune suspendarea executării HG nr. 937/09.09.2021 publicată în M.Of.nr. 864/09.09.2021, până la soluţionarea litigiului în fond. Obligă pârâţii în solidar la plata cheltuielilor de judecată către reclamant în cuantum de 3.050 lei. Cu recurs. Pronunţată azi 17.01.2022, soluţia urmând a fi pusă la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, este soluţia publicată pe portalul instanţelor de judecată.

ADVERTISING

Urmare acestei decizii, până la pronunțarea unei hotărâri definitive, fostul prefect ar trebui repus în funcție.

Pentru aceasta, însă, este nevoie de o decizie administrativă, care ţine de Ministerul Afacerilor Interne.

Până atunci, din punct de vedere juridic, Galaţi are doi prefecți, după ce săptămâna trecută, cu sprijinul PSD, omul de afaceri Claudiu Gavril a fost numit, tot prin HG, în funcția de prefect.

Cine este Gabriel Aurelian Panaitescu

Gabriel Aurelian Panaitescu fusese numit prefect în martie 2021.

ADVERTISING

El a mai fost prefect al judeţului Galaţi în perioada mai 2008 – februarie 2009, octombrie 2016 – decembrie 2017, iar în perioada 2012 – 2014 a fost subprefect, în toate aceste funcţii fiind susţinut de PNL. Din decembrie 2017 a fost inspector guvernamental.

Este de profesie inginer piscicol, a făcut un master în protecţia mediului, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi mai multe cursuri de perfecţionare în administraţie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇