Gabriela Firea a fost audiată la Parchetul General ca martor în Dosarul 10 august

Gabriela Firea a fost audiată la Parchetul General ca martor în Dosarul 10 august

Gabriela Firea, fost primar general al Capitalei, în prezent ministrul Familiei, a fost audiată, miercuri, la Parchetul General, ca martor, în Dosarul 10 august.

Firea a ajuns miercuri seară la Parchetul General, iar la ieşirea de la audieri a declarat că discuţia s-a referit la documentele de delegare a atribuţiilor.

În 10 august 2018, Gabriela Firea şi-a delegat atribuţiile de primar general al Capitalei viceprimarului de atunci Aurelian Bădulescu. La acea dată, în Piaţa Victoriei din Bucureşti era anunţat un miting care s-a soldat cu violenţe.

ADVERTISING

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în aprilie 2021, redeschiderea Dosarului 10 august, admiţând plângerea lui Ioan Crăciuneanu, unul dintre protestatarii agresaţi de jandarmi.

Anterior, dosarul violenţelor de la protestul din 10 august 2018, din Piaţa Victoriei, a fost clasat în ceea ce priveşte săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale, dar şi în ceea ce priveşte acuzaţiile la adresa coordonatorilor intervenţiei forţelor de ordine.

Urmărirea penală pentru purtare abuzivă, abuz şi neglijenţă în serviciu în cazul unor jandarmi care ”au exercitat violenţe nejustificate împotriva unor protestatari” a fost declinată către Parchetul Militar.

ADVERTISING

În august 2020, procurorul-şef al DIICOT a admis plângerile formulate împotriva Ordonanţei din data de 26.06.2020, care clasa parţial acuzaţii din Dosarul 10 august, şi a dispus redeschiderea urmăririi penale. Şefii Jandarmeriei fiind din nou vizaţi de anchetă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇