Procurorul general al României, Gabriela Scutea, spune că nu este exclus ca fostul premier, Viorica Dăncilă, și fostul ministru de Interne, Carmen Dan, să fie audiate în Dosarul 10 august, în urma unor plângeri formulate de anumite ONG-uri.
„Există niște limite în ceea ce privește comunicarea noastră publică. Rezultă, în mod clar, din poziții adoptate din ONG-urile care i-au susținut pe protestatari, cât și a unor perosoane individuale că au formulat plângeri împotriva fostului ministru de Interne, împotriva fostului prim-ministru al României, împotriva unor conducători ai unor partide politice aflate la guvernare, în perioada respectivă, împotriva prefectului Municipiului București și apoi mai există și alte persoane cu funcții de o imporanță mai redusă. Aceste plângeri vor fi urmate de audieri sau reaudieri”, a declarat procurorul general al României, miercuri seară, la Euronews România.
Totodată, Gabriela Scutea a precizat că au fost identificați 20 de noi suspecți, jandarmi cu funcție de execuție, care se aflau în stradă, în ziua de 10 august 2018, în urma imaginilor filmate în Piața Victoriei.
Aceștia sunt acuzați că au depășit limitele legale ale intervenției, mai precis că au folosit violența în mod nejustificat.
„În cauză, unul dintre suspecții față de care s-au formulat acuzații încă din 2019 este un secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne. În privința acestuia, se reține infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu, raportat la contribuția pe care a avut-o pe lângă comandantul misiunii, respectiv șeful Jandarmeriei Municipiului București.
În acest moment, nu excludem posibilitatea ca pe baza probelor care se vor mai administra în continuare să se poată stabili și alte tipuri de implicare ale unor responsabili din administrația centrală și locală, raportat la șirul dispozițiilor și ordinelor care au fost date în seara de 10 august 2018, pentru dispersarea manifestanților existenți în Piața Victoriei”, a explicat Gabriela Scutea.
4 ani de la mitingul Diasporei
Azi s-au împlinit 4 ani de la mitingul Diasporei, unde aproximativ 100.000 de oameni s-au adunat în Piața Victoriei pentru a încerca să oprească asaltul PSD asupra justiției.
Dar manifestația pașnică a românilor veniți din toate colțurile lumii a fost spulberată violent de autorități.
În această seară a avut loc și un protest în Piața Victoriei, la care organizatorii au cerut „o anchetă reală” și pedepsirea vinovaților.
„Diasporenii veniți să protesteze în țară au fost tratați de către statul român cu gaze, bastoane, calomnii și manipulările de la televizor. Sebastian Cucoș, Cătălin Sindile, Laurențiu Cazan, șefii Jandarmeriei care au executat represaliile, cât și colonelul Paraschiv - 'dirijorul'- nu au fost pedepsiți pentru violențele pe care le-au săvârșit în stradă.
Lui Carmen Dan, ministrul de Interne de pe atunci, nu i-a fost atribuită nicio pedeapsă pentru folosirea Jandarmeriei ca armă în războiul pe care îl purta puterea cu protestatarii. Legătura cu Liviu Dragnea nici măcar nu a fost stabilită de către anchetatori.
Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat dosarul, a restituit telefoanele părților implicate fără să facă o percheziție informatică. Efectul acțiunii sale poate duce la neclaritatea probelor rămase și la soluționarea cazului superficial, fără ca vinovații să fie pedepsiți în conformitate cu actele lor.
Giorgiana Hosu, fosta șefă DIICOT, cea care a instrumentat cu rea voință dosarul #10august, astfel încât acesta a fost clasat, s-a pensionat la vârsta de 49 de ani. Dosarul #10august a fost redeschis, iar tergiversarea lui a dus la anularea și distrugerea unor probe care nu mai pot fi recuperate. Acesta s-a întors la procurorii militari unde istoria ne-a învățat că ajung să zacă dosare istorice chiar și decenii întregi (Ex: Mineriade, Revoluție).
Ieșim în stradă să cerem pedepsirea vinovaților pentru represaliile din 10 august 2018, printr-o anchetă corectă, reală, în spiritul și litera legii și care să aibă o durată rezonabilă de timp! Vrem dreptate pentru 10 august! Hai și tu!”, au precizat organizatorii protestului.