Furtuni puternice în California, soldate cu 14 morți. Orașul prințului Harry și al altor vedete a fost evacuat (Foto & Video)

Furtuni puternice în California, soldate cu 14 morți. Orașul prințului Harry și al altor vedete a fost evacuat (Foto & Video)

Ploi abundente erau aşteptate marţi să lovească din nou California, unde mai multe furtuni succesive au ucis deja 14 persoane şi au determinat autorităţile să ordone evacuarea mai multor zone, inclusiv a bogatei comunităţi din Montecito, unde locuiesc prinţul Harry şi Meghan Markle, dar şi alte vedete.

„Furtunile de iarnă au provocat moartea a 14 californieni, un bilanţ mai mare decât incendiile de vegetaţie din ultimii doi ani”, a precizat într-un comunicat biroul guvernatorului statului, Gavin Newsom, relatează AFP.

ADVERTISING

"Ne aşteaptă încă mai multe zile de vreme severă, de iarnă", a adăugat guvernatorul, cerându-le concetăţenilor să fie "supervigilenţi".

În Paso Robles, un orăşel aflat la jumătatea distanţei dintre Los Angeles şi San Francisco, un băiat de cinci ani a fost luat de o viitură, luni, şi era încă dat dispărut, a anunţat presa locală, citând biroul şerifului. Inundaţile blocaseră maşina în care se afla împreună cu mama sa, care a fost salvată de un vecin.

Autorităţile au fost nevoite să suspende căutările în cursul după-amiezii din cauza vremii, potrivit Fox 11. În regiune sunt aşteptate în continuare ploi abundente, furtuni şi vânt foarte puternic, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS).

Între timp, autorităţile au ordonat evacuarea oraşului Montecito, o comunitate în zona de coastă, la nord de Los Angeles, şi un loc frecventat de celebrităţi.

În zonă se aşteptau să cadă ploi de până la 200 de litri pe metru pătrat în 24 de ore, în condiţiile în care dealurile erau deja îmbibate cu apă în urma furtunilor din ultimele zile. Acest lucru face ca oraşul, înconjurat de munţi care au fost grav afectaţi de un incendiu în urmă cu cinci ani, să fie extrem de vulnerabil la alunecările de teren. În urmă cu cinci ani, alunecările de teren provocate de ploile abundente au ucis 23 de persoane în oraş.

ADVERTISING

În Montecito, unde locuiesc actriţa Gwyneth Paltrow şi cântăreaţa Katy Perry, dar şi prinţul Harry şi soţia sa Meghan Markle, locuitorii îşi evacuau casele, dar era încă dificil de stabilit câţi dintre ei au urmat ordinul. Vedeta de televiziune Ellen DeGeneres a postat pe Twitter un filmuleţ impresionat în care arată o viitură în apropierea casei sale din Montecito.

Peste 30 de milioane de oameni erau sub avertizare de inundaţii, potrivit CNN. Unele autostrăzi au fost acoperite de un strat gros de noroi, în timp ce alte şosele s-au surpat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇