Fostul ministru Bănicioiu a fost trimis în judecată de DNA pentru şpăgi de aproape 800.000 de euro

Fostul ministru Bănicioiu a fost trimis în judecată de DNA pentru şpăgi de aproape 800.000 de euro

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului, respectiv al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi luare de mită de aproape 800.000 de euro.

Alături de el a fost trimisă în judecată încă o persoană, pentru aceleași fapte, se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

Bănicioiu este acuza că, în perioada 21 decembrie 2012 - 7 aprilie 2015 (când ocupa funcția de ministru al Tineretului și Sporturilor), ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri (martori în cauză) și ulterior ar fi primit de la unul dintre ei suma totală de 1.292.122 lei.

ADVERTISING

Banii reprezentau dividende aferente anului 2013 distribuite de două societăți comerciale care comercializau bunuri către spitale publice/institute.

În schimb, ar fi promis că își va exercita influența asupra ministrului Sănătății de la acea vreme, astfel încât să îl determine să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle acestuia de serviciu. Mai exact, este vorba despre:

  • menținerea în funcția de manager/prelungire interimat/nerevocarea din funcția de manager a persoanelor din conducerea unui număr de 5 spitale publice/institute din municipiul București și județul Ilfov aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relații comerciale profitabile,
  • sau numirea pe funcția de manager a acelor spitale publice/institute a unor persoane apropiate oamenilor de afaceri.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Totodată, ”în perioada în care ocupa funcția de ministru al Sănătății, Bănicioiu ar fi primit, la data de 17 aprilie 2015, prin intermediul complicei trimisă și ea în judecată, de la cele două firme, suma totală de 1.805.942 lei reprezentată de dividende aferente anului 2014”.

Banii ar fi fost primiți în legătură cu îndeplinirea sau neîndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle acestuia de serviciu în calitate de ministru al Sănătății

De asemenea, în 6 iunie 2016, după refuzul unuia din oamenii de afaceri de a-i mai distribui dividende aferente anului 2015, Bănicioiu, prin intermediul complicei, ar fi transmis solicitarea sa, sub forma pretinderii de a primi dividende din două firme ale oamenilor de afaceri, complicea mai fiind la acel moment asociată doar în una dintre acestea.

ADVERTISING

În anul 2018 ar fi fost încasată de către complice, de la una dintre cele două societăți, suma totală de 806.447 lei, reprezentată de dividende aferente anului 2015.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇