Fostul inginer șef de la Boeing e acuzat că a ascuns informații esențiale care au dus la prăbușirea a două avioane

Fostul inginer șef de la Boeing e acuzat că a ascuns informații esențiale care au dus la prăbușirea a două avioane

Mark Forkner, fost inginer șef la Boeing, a fost pus sub acuzare pentru că ar fi înșelat autoritățile americane și a ascuns informații despre avionul 737 MAX. A împiedicat protejarea pasagerilor companiei, iar două astfel de aeronave s-au prăbușit, în 2018 și 2019.

Potrivit rechizitoriului, bărbatul, în vârstă de 49 de ani, a furnizat Autorității Aeronautice (FAA), în 2017, „informații false, inexacte și incomplete” despre un nou soft al avioanelor Boeing 737 MAX, denumit ”Sistem de augmentare a caracteristicilor de manevră (MCAS)”, informează Reuters.

ADVERTISING

Acesta a fost conceput pentru a ridica în mod automat botul avionului în anumite condiții de zbor și se pare că a stat la baza a două accidente fatale ale 737 MAX, în care au murit 346 de oameni.

FAA a oprit ulterior la sol toate aeronavele 737 MAX timp de 19 luni, pentru a investiga accidentele.

"În încercarea de a economisi bani, Boeing, prin intermediul lui Forkner, ar fi ascuns informații esențiale despre aeronavă, pentru a intra cât mai repede în exploatare. A indus în eroare FAA, a împiedicat-o să protejeze pasagerii și pus piloții în pericol", a declarat avocatul acuzării, Chad Meacham.

ADVERTISING

În luna ianuarie a acestui an, Boeing a plătit peste 2,5 miliarde de dolari, amenzi despăgubiri, pentru a evita urmărirea penală, după ce a ajuns la o înțelegere cu autoritățile americane.

Dacă va fi condamnat, Mark Forkner ar putea face zeci de ani de închisoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇