Fost gardian de lagăr nazist, condamnat cu suspendare pentru moartea a peste 5.200 de evrei

Fost gardian de lagăr nazist, condamnat cu suspendare pentru moartea a peste 5.200 de evrei

Un fost gardian al unui lagăr de concentrare nazist a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. El este considerat complice la moartea a cel puțin 5.200 de evrei.

Bărbatul în vârstă de 93 de ani, identificat ca Bruno D., a fost paznic SS în lagărul de concentrare Stutthof, din 1944 până în 1945.

El a fost găsit vinovat de o instanță din Hamburg pentru că a fost complice la moartea a cel puțin 5.232 de persoane, conform CNN.

A fost deferit unei instanţe de minori, pentru că avea 17 ani când a fost gardian al lagărului Stutthof.

ADVERTISING

În prealabil, inculpatul a recunoscut că a fost paznic la acel lagăr, însă el a declarat instanței la începutul procesului său că nu a avut de ales la acea vreme.

Bruno D. a crescut într-un sat de lângă Danzig, care acum este orașul polonez Gdansk.

Peste 40 de reclamanți din Franța, Israel, Polonia și Statele Unite au depus mărturie împotriva lui în timpul procesului, care a început în octombrie 2019.

Acesta va fi unul dintre ultimele procese ale unui fost nazist.

Se estimează că aproximativ 65.000 de persoane au fost ucise în timpul Holocaustului în lagărul de concentrare Stutthof, în apropierea orașului polonez Gdansk.

ADVERTISING

Vezi și Germania comemorează 76 de ani de la complotul eşuat împotriva lui Adolf Hitler: ”Singura autoritate decisivă rămâne conştiinţa umană”

A.D.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇