Euronews: Colectiv, o rană încă deschisă pentru români, la cinci ani de la devastatorul incendiu

Euronews: Colectiv, o rană încă deschisă pentru români, la cinci ani de la devastatorul incendiu

Se împlinesc cinci ani de la incendiul care a mistuit clubul bucureștean Colectiv în 30 octombrie 2015, omorând 64 de oameni, rănind alți 200 și provocând în România o ură la o scară nemaiîntâlnită de la revoluția din 1989, scrie publicația Euronews.

Doliul întregii țări după pierderea atâtor vieți omenești în flăcări a dat naștere unei furii îndreptate direct către autorități, după aflarea informațiilor cu privire la funcționarea clubului Colectiv fără autorizație ISU.

De aici până la proteste de stradă împotriva corupției a mai fost doar un pas.

ADVERTISING

Protestele au avut drept consecință căderea guvernului Social Democrat, amintește Euronews, dar și demisia lui Cristian Popescu Piedone, primar la Sectorul 4 pe atunci. Între timp, întreaga lume a împărtășit suferința românilor la acel moment.

Dar deși incendiul a doborât un guvern și a atras corupția din România în lumina reflectoarelor, puține lucruri s-au făcut pentru victimele de la Colectiv.

Zeci de răniți au fost nevoit să facă rost de bani pentru a acoperi costurile tratamentelor, iar cei care nu au avut resurse s-au bazat exclusiv pe ajutorul organizațiilor caritabile.

Una dintre victime, Adina Apostolone, a povestit pentru Euronews cum tratamentul său pentru arsuri severe a fost susținut în întregime de fundații caritabile, pentru că pur și simplu nu și l-a putut permite.

ADVERTISING

Rănile sale necesitau tratament peste hotare, costuri care nu sunt acoperite în sistemul românesc de sănătate.

Cinci ani mai târziu, ea încă suferă din cauza efectelor secundare ale arsurilor și încă necesită tratament.

”Sunt nevoită să îmi pun viața pe pauză pentru a face față acestor proceduri. Mă confrunt cu dureri puternice de cap și pierderi de memorie. Dar vreau să mă fac bine și să îmi repar pielea arsă”, spune ea.

Săptămâna aceasta, președintele Klaus Iohannis a spus că va promulga legea privind decontarea tratamentului victimelor de la Colectiv pe toată durata vieţii. Dar pentru tânăra Adina, decizia aduce prea puțin și prea târziu.

ADVERTISING

În plus, spune ea, legea ar trebui să se aplice pentru oricine suferă de arsuri severe în România, nu doar pentru cei răniți la Colectiv.

Recuperarea în urma arsurilor grave este foarte scumpă iar bolnavii nu au niciun sprijin din partea autorităților, tocmai de aceea multe victime cu arsuri fără legături cu Colectiv o contactează pe Adina, rugând-o să le împrumute medicamente, pentru că nu-și permit să plătească tratamentul.

Între timp, Cristian Popescu Piedone, care și-a dat demisia din funcția de Primar al Sectorului 4 (sectorul de care aparținea clădirea în care funcționa ilegal clubul Colectiv - n.red), a fost ales luna trecută primar al sectorului 5, deși a fost condamnat în primă instanță la opt ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇