Erdogan vrea referendum pentru purtarea vălului islamic

Erdogan vrea referendum pentru purtarea vălului islamic

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a propus, sâmbătă, un referendum cu privire la o modificare a Constituţiei prin care să se garanteze dreptul de a se purta vălul islamic în funcţiile publice, în şcoli şi în universităţi.

„Dacă ai curaj, vino, să supunem acest lucru unui referendum! Poporul să decidă”, a spus Erdogan adresându-se şefului principalului partid de opoziţie, Kemal Kilicdaroglu, care a propus iniţial o lege de garantare a dreptului de purtare a vălului islamic.

Dezbaterea cu privire la purtarea vălului s-a inflamat recent în Turcia, în contextul apropierii alegerilor prezidenţiale şi legislative din 2023. Turcia, ţară musulmană dar cu laicismul trecut în Constituţie, a fost mult timp o ţară în care purtarea vălului a fost interzis în funcţii publice, în şcoli şi universităţi, precum şi în locuri cum este parlamentul.

ADVERTISING

Restricţiile cu privire la purtarea vălului au fost eliminate în 2013, de către guvernul Erdogan. Spre deosebire de anii 1990, când subiectul provoca dezbateri aprinse, în prezent nicio mişcare politică nu propune interzicere purtării vălului islamic în Turcia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇