Erdogan face încă un pas important pentru schimbarea numelui Turciei

Erdogan face încă un pas important pentru schimbarea numelui Turciei

Mai multe organisme internaţionale, printre care și ONU, au fost rugate să schimbe denumirea oficială a Turciei, în cadrul unei campanii de rebranding lansată de preşedintele Erdogan la sfârşitul anului trecut.

Astfel, Turcia va fi cunoscută drept Türkiye în cadrul Naţiunilor Unite, de acum înainte, după ce organizaţia internaţională a agreat cererea oficială din partea Ankarei, relatează BBC.

„Türkiye este cea mai bună reprezentare şi expresie a culturii, civilizaţiei şi valorilor poporului turc”, a declarat Recep Tayyip Erdogan în decembrie.

Organizaţia Naţiunilor Unite a precizat că a făcut schimbarea imediat ce a primit cererea, în cursul acestei săptămâni.

Majoritatea turcilor îşi cunosc deja ţara drept Türkiye. Cu toate acestea, denumirea de Turcia este folosită pe scară largă, chiar şi în interiorul ţării.

Agenţia de presă de stat TRT a făcut schimbarea imediat ce a fost anunţată anul trecut, explicând că unul dintre motivele deciziei a fost faptul că numele în limba engleză, Turkey, reprezintă curcanul tradiţional asociat cu Ziua Recunoştinţei, Crăciunul sau Anul Nou.

De asemenea, TRT a invocat definiţia din dicţionarul englez Cambridge a unuia dintre semnificaţiile cuvântului ca fiind „ceva care eşuează grav” sau „o persoană proastă sau idioată”.

În acelaşi timp, „provine din Türkiye” („made in Türkiye”) va apărea pe toate produsele exportate, iar în ianuarie a fost lansată o campanie de turism cu sloganul „Bună, Türkiye („Hello Türkiye”).

Decizia a fost primită cu o reacţie mixtă în mediul online. În timp ce oficialii guvernamentali o susţin, alţii spun că este o distragere a atenţiei ineficientă, deoarece preşedintele se pregăteşte pentru alegerile de anul viitor, pe fondul unei crize economice.

Nu este o iniţiativă neobişnuită ca ţările să-şi schimbe numele.

În 2020, Ţările de Jos au renunţat la denumirea de Olanda. Înainte de acest pas, Macedonia şi-a schimbat numele în Macedonia de Nord din cauza unei dispute politice cu Grecia, iar Regatul Swaziland a devenit e-Swatini în 2018.

În trecut, Iranul se numea Persia, Siam este în prezent Thailanda, iar Zimbabwe se numea Rhodesia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇