Elicopter prăbuşit: Opt membri ai Forţei multinaţionale de observatori în Sinaiul egiptean, printre care 6 americani, au murit

Elicopter prăbuşit: Opt membri ai Forţei multinaţionale de observatori în Sinaiul egiptean, printre care 6 americani, au murit

Opt membri ai Forţei multinaţionale de observatori (FMO) în Sinaiul egiptean – şase americani, un francez şi un ceh – şi-au pierdut viaţa joi în urma prăbuşirii elicopterului în care se aflau, a confirmat FMO, însărcinată cu supravegherea respectării păcii în Israel şi Egipt.

Un membru american al Forţei a supravieţuit prăbuşirii şi a fost evacuat pentru a primi îngrijiri, se menţionează într-un comunicat citat de AFP.

Acesta precizează că accidentul a avut loc în timpul unei ‘misiuni de rutină, în apropiere de Sharm el-Sheik, în Egipt’.

FMO va întreprinde o anchetă pentru a stabili cauza accidentului‘, adaugă comunicatul, menţionând că, ‘în acest stadiu, nu există informaţii care să indice că prăbuşirea nu a fost un accident‘.

ADVERTISING

Six U.S. citizens, one French and one Czech were among eight MFO members killed in the helicopter crash near #Egypt's Sharm El Sheikh. May they rest in peace.

Posted by Egyptian Streets on Thursday, November 12, 2020

Forţa multinaţională mai evocă 'eforturi de cooperare între Egipt şi Israel' declanşate în urma prăbuşirii.

Conform purtătorului de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, aceasta s-a oferit să 'furnizeze un ajutor medical imediat'.

Un elicopter al armatei, 'cu militari de elită specializaţi în operaţiuni de salvare, a fost trimis la aeroportul din Ramon (sudul Israelului)', a adăugat el.

ADVERTISING
Helicopter crash in Egypt : 7 peacekeepers killed in Sinai.

Helicopter crash in Egypt : 7 peacekeepers killed in Sinai.

Posted by News Hour on Thursday, November 12, 2020

La trei ani după semnarea tratatului lor de pace şi după ce ONU a anunţat că nu va furniza Căşti albastre pentru Sinai, Egiptul şi Israelul, cu sprijinul activ al SUA, au creat în 1982 FMO ca organizaţie internaţională independentă de menţinere a păcii.

FMO numără în prezent puţin peste 1.100 de militari de diferite naţionalităţi, printre care australieni, americani, canadieni, francezi.

În peninsula Sinai, scena unor confruntări între Israel şi Egipt înainte ca aceste două state să semneze pacea în 1979, acţionează acum diferite grupări armate, printre care o aripă locală a organizaţiei jihadiste Stat Islamic (SI).

Forţele de securitate egiptene luptă contra unei insurecţii islamiste care s-a intensificat în nord-estul Sinaiului.

În februarie 2018, autorităţile egiptene au lansat o operaţiune de anvergură împotriva islamiştilor, mai ales în nordul Sinaiului, nu departe de Israel şi de Fâşia Gaza palestiniană.

De atunci, în jur de 930 de presupuşi luptători islamişti au fost ucişi, conform cifrelor comunicate de armata egipteană, care a pierdut la rândul său zeci de membri.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇