După cinci zile de impas total, partidele din Italia îi cer lui Mattarella să rămână preşedinte

După cinci zile de impas total, partidele din Italia îi cer lui Mattarella să rămână preşedinte
Foto: Arhiva Hepta.ro

Partidele aflate la putere în Italia i-au cerut sâmbătă lui Sergio Mattarella să rămână preşedinte pentru un al doilea mandat, după ce au eşuat în găsirea unui candidat de compromis în urma mai multor tururi de scrutin desfăşurate săptămâna aceasta în parlament, relatează Reuters.

Mattarella, în vârstă de 80 de ani, a exclus întotdeauna rămânerea la putere şi nu a făcut niciun comentariu pentru moment, dar în faţa pericolului în care se află stabilitatea politică a ţării este puţin probabil să reziste presiunilor la care este supus, comentează agenţia de presă citată.

ADVERTISING

Premierul Mario Draghi a avut o convorbire sâmbătă cu Mattarella şi i-a spus că trebuie să rămână în funcţie "pentru binele şi stabilitatea ţării", a indicat o sursă guvernamentală.

Această decizie este urmarea a cinci zile de impas în parlament, principalele blocuri politice fiind incapabile să se pună de acord asupra unui candidat de compromis care să obţină un sprijin larg din partea parlamentarilor.

"Italienii nu merită mai multe zile de confuzie", a spus Matteo Salvini, liderul partidului de dreapta Liga.

ADVERTISING

"Să-i reconfirmăm pe preşedintele Mattarella … şi pe Draghi şi să ne întoarcem imediat la muncă în această după-amiază. Problemele italienilor nu vor aştepta", a adăugat Salvini.

Votul organizat vineri nu a permis desemnarea viitorului şef al statului, tentativa partidelor de dreapta de a face să fie aleasă preşedinta Senatului, Elisabetta Casellati, soldându-se cu un eşec fără drept de apel.

"În căutarea unui nume în acest haos", titra sâmbătă cotidianul Corriere della Sera, în timp ce jurnalul catolic L'Avvenire observa în prima pagină că există mai mult "veto decât voturi".

ADVERTISING

Mult timp considerat drept favorit, premierul Mario Draghi şi-a văzut şansele diminuându-se, numeroşi parlamentari refuzând să voteze în favoarea sa de teama că se va sparge coaliţia guvernamentală, amestecând dreapta şi stânga, ceea ce ar duce la declanşarea alegerilor legislative anticipate.

Preşedintele Republicii italiene, ales pentru şapte ani, nu are decât un rol onorific, dar poate avea o influenţă decisivă asupra desemnării premierului şi poate dizolva parlamentul.

Negocierile din culise de la începutul săptămânii par mai mult ca niciodată în impas, în timp ce mandatul actualului preşedinte, Sergio Mattarella, expiră joia viitoare.

Dacă până acum a exclus să mai candideze, Sergio Mattarella a obţinut vineri nu mai puţin de 336 de voturi, după ce joi obţinuse 160, iar miercuri -125.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇