Două avioane armene s-au prăbușit în munți. Avertismentul CEDO după o nouă escaladare a conflictului din Nagarno-Karabakh

Două avioane armene s-au prăbușit în munți. Avertismentul CEDO după o nouă escaladare a conflictului din Nagarno-Karabakh

Două avioane de luptă armene de tip Su-25 s-au prăbuşit marţi, a anunţat miercuri un consilier al preşedintelui azer Ilham Aliev.

El acuză Armenia că a pretins în mod fals că una dintre cele două aeronave a fost doborâtă, relatează Reuters.

Armenia a difuzat anterior imagini în care apar fragmente ale unui avion care, acuză Erevanul, a fost doborât marţi de către un avion turc, iar pilotul aeronavei armene a murit.

Turcia şi Azerbaidjanul neagă orice implicare.

”Cele două avioane s-au prăbuşit pe un munte şi (...) au fost distruse. Asta demonstrează că militarii armeni nu le furnizează cetăţenilor lor şi publicului informaţii exacte”, a denunţat consilierul preşedintelui azer.

ADVERTISING

Armenia a declarat legea marţială şi a mobilizat armata, în urma confruntărilor dintr-o regiune disputată cu Azerbaidjanul. Reacţia MAE de la Bucureşti

Avertismentul CEDO pentru Azerbaidjan şi Armenia

Între timp, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a avertizat miercuri Azerbaidjanul şi Armenia ”să nu încalce drepturile omului ale populaţiilor civile, garantate de Convenţia” europeană a drepturilor omului în enclava separatistă.

CEDO ”a cerut Azerbaidjanului şi Armeniei să se abţină să ia vreo măsură, mai ales acţiuni militare, care ar putea antrena încălcări ale drepturilor populaţiilor civile, garantate de Convenţia” drepturilor omului, a anunţat instituţia într-o ”măsură provizorie” - o procedură excepţională.

ADVERTISING

Armenia a solicitat marţi CEDO, în regim de urgenţă, măsuri provizorii împotriva Azerbaidjanului.

Zeci de oameni au fost ucişi, începând de duminică, în cele mai sângeroase cinfruntăriarmate din 2016 în enclava separatistă azeră Nagorno Karabah, cu populaţie majoritar armeană, susţinută politic, economic şi militar de Armenia.

Vezi și Noi confruntări armate între Azerbaidjan și Armenia. Bilanțul a ajuns la 39 de morţi în Nagorno Karabah. Comunitatea internațională cere încetarea imediată a focului

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇