Dosarul lui Vergil Chițac a fost clasat. E senatorul cu COVID-19 care a băgat în carantină Guvernul, conducerea PNL și Parlamentul și a refuzat să fie dus la spital cu izoleta

Dosarul lui Vergil Chițac a fost clasat. E senatorul cu COVID-19 care a băgat în carantină Guvernul, conducerea PNL și Parlamentul și a refuzat să fie dus la spital cu izoleta

Dosarul senatorului PNL Vergil Chițac a fost clasat, a anunțat, marți, Parchetul General, într-un comunicat de presă.

Dosarul fusese deschis pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după ce Chițac s-a îmbolnăvit cu COVID-19 și, punând simptomele pe baza unei răceli, a împărțit flori la sute de femei și a particpat la ședințe de partid și parlamentare. După confirmarea îmbolnăvirii sale, au intrat în izolare premierul Ludovic Orban, mare parte din Guvern și conducerea PNL, precum și numeroși parlamentari.

S-au folosit atunci sute de teste pentru politicieni și familiile lor, jurnaliștii care intraseră în contact cu aleșii, iar votul în Parlament pentru Guvernul PNL s-a făcut cu prezența minimă și audieri online.

La acea vreme s-a spus că Vergil Chitac știa că este suspect de coronavirus de o săptămână. El participase la o reuniune NATO unde a fost prezent un parlamentar francez cu coronavirus, iar pe 6 mertie Secretariatul general al Adunarii NATO transmisese către toți participanții o informare pe acest subiect.

https://www.facebook.com/chitac.vergil/posts/2484518635142283

Cu toate acestea el a fost, pe 8 martie, la o petrecere unde au fost prezenti cel putin 400 de invitati.

Mai mult, după ce a fost confirmat cu COVID-19 și transportat la spital, Chițac a refuzat izoleta. El a coborât singur din ambulanța SMURD, fără să poarte măcar mască de protecție. A fost dus la la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, împreună cu soția sa, și ea infectată cu COVID-19.

Procurorii: Senatorul nu a încălcat nicio normă

Acum, procurorii spun că după analiza probelor nu s-au găsit indicii că senatorul PNL a zădărnicit voit combaterea bolilor.

”În temeiul actelor şi probelor administrate în timpul cercetărilor s-a stabilit că senatorul nu a încălcat nicio normă privitoare la prevenirea sau combaterea bolii COVID-19, anunţând autorităţile competente când a manifestat simptome specifice noului coronavirus şi supunându-se tuturor procedurilor medicale stabilite de către autorităţile medicale.

Având în vedere studiile ştiinţifice invocate în actele normative emise cu privire la noul coronavirus, din care rezultă că simptomele bolii se manifestă într-un interval de maxim 14 zile de la contractarea virusului COVID-19, este exclusă contaminarea senatorului în perioada în care s-a aflat la Bruxelles (17 – 19 februarie 2020), întrucât trecuseră 19 zile de la revenirea în ţară şi până la apariţia simptomelor bolii (09 martie 2020)”, se arată în comunicatul Parchetului.

Procurorii precizează că în 19 februarie nu exista nicio interdicţie sau obligaţie cu privire la persoanele revenite în România dintr-o ţară membră a Uniunii Europene, în contextul existenţei epidemiei generate de noul coronavirus.

De asemenea, ei spun că din ancheta epidemiologică făcută de Direcţia de Sănătate Publică rezultă că nu poate fi stabilită sursa infectării acestuia cu noul coronavirus.

”Prin urmare, nu poate fi reţinută niciuna dintre variantele normative incriminate de art.352 Cod penal (intenţie pentru alin.1 şi culpă pentru alin.2), întrucât acesta nu a realizat vreo activitate de nerespectare a măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, care să aibă ca urmare răspândirea bolii COVID-19”, menţionează procurorii.

Totodată, a fost dispusă clasarea cauzei privind zădărnicirea combaterii bolilor (art.352 Cod penal), în ceea ce priveşte o persoană care are calitatea de consilier parlamentar. Cercetările au stabilit că aceasta nu a încălcat nicio normă privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, iar fapta de a nu transmite de îndată o informaţie privitoare la o posibilă contaminare nu are niciun fel de relevanţă penală în cazul de faţă.

Nici angajații DSP care l-au dus fără izoletă nu pățesc nimic

În aceeaşi cauză penală, procurorii au dispus clasarea cu privire la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor (art.352 Cod penal), faptă presupus comisă de către angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică, în legătură cu transportul senatorului, a membrilor familiei şi unui angajat al biroului senatorial la spital în ziua de 13 martie 2020.

Procurorii spun ca ”nu a fost încălcată nicio normă sau măsură statuată în acte normative primare sau secundare, privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase. Din investigaţiile epidemiologice nu a rezultat că transportul în condiţiile precizate mai sus a avut ca urmare răspândirea bolii COVID-19”.

Chițac, mesaj pe Facebook după clasarea dosarului

Senatorul a ținut să facă precizări pe pagina sa de Facebook după anunțul procurorilor.

”Dragii mei, legat de nefericita întâmplare din martie, am primit clasarea dosarului in rem. Pentru cei care încă se îndoiau, aceasta este dovada incontestabilă a nevinovăției mele, integritatea nefiindu-mi niciodată pusă la îndoială.

În cariera mea anterioară, am administrat patrimonii de peste 100 de milioane de euro și am dat bun de plată la peste 60 de milioane de euro, bani publici și europeni, fără să existe nici cea mai mică suspiciune legată de activitatea mea.

Vreau să mulțumesc acelora care m-au susținut în acele momente dureroase. De asemenea, îi chem alături de mine și pe cei care atunci m-au privit cu rezerve. Împreună facem Constanța puternică. Aveți încredere!”, a transmis Chițac.

https://www.facebook.com/chitac.vergil/posts/2591276051133207?__xts__[0]=68.ARDaEYZz-1gkOmkrtZNjw-51OHeIY9ISbmyq2SSFVWLEeVqoT1xNkp6vM6Kt0yrWLzgW6DV5o3XCRMq5ybHXQg5CFlUxEoGsnoVP4sYKURGQ5jh8iJoioRAhX-_9mLcQeof6n9p1GIIm6IEbggzRjGYhyyxvPnIxqw0tP6ORRaCU721cjd_QvKKWtwQ-53MXl8mP8gg1wrkq6HaTe8sQH35uV89tcul3N6DMYo1nscvk7WYfaPIUgs7V-wAbImvckQTeK2gPI940ke9rgM_HVD-qay9eTQUqwAKt6xHAE3eGkLKv6vA1Vra9LU2NsYHLcTLfUJYJ-xMmVwcEcxTdXaE3WsDn&__tn__=-R

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇