Deputații au adoptat legea privind pensiile speciale. Magistrații se pot pensiona la 55 de ani

Deputații au adoptat legea privind pensiile speciale. Magistrații se pot pensiona la 55 de ani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul de lege privind pensiile speciale. Propunerea legislativă se va reîntoarce la Senat, deoarece „amendamentele admise în timpul dezbaterilor generează deosebiri majore de conţinut juridic”, faţă de forma pe care a adoptat-o Senatul.

Astfel, iniţiativa legislativă se reîntoarce, în procedură de urgenţă, la Senat pentru dezbaterea unor articole pentru care acest for legislativ este Camera decizională.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 196 de voturi „pentru”, 32 de voturi „împotrivă” şi 14 abţineri, potrivit News.ro.

ADVERTISING

Potrivit documentului, actul normativ are în vedere calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Printre modificările adoptate se numără prevederea prin care magistrații se pot pensiona la 55 de ani, după 25 de activitate și nu la 60 de ani cum prevedea proiectul inițial depus de ministrul Muncii Marius Budăi și adoptat în prima camera de către Senat.

ADVERTISING

„Magistrații pot beneficia de o pensie de serviciu doar dacă au o vechime în specialitate de minim 25 de ani. Pensia va fi calculată ca procent de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţilor de încadrare brute lunare şi sporurile cu caracter permanent corespunzătoare perioadei de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare, conform eșalonării prevăzută în anexa 1 la prezenta lege, în funcție de data acordării pensiei de serviciu, dar cu condiția ca netul sa nu fie mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul”, se arată în amendamentul adoptat de Camera Deputaților.

ADVERTISING

„Astăzi e un moment important. Pentru prima dată în 34 de ani Parlamentul României abrogă pernsiile speciale ale parlamentarilor și la două ore distanță impozitează, elimină pensii pentru mai toate categoriile profesionale din România.

E adevărat că e o încercare complicată să respecți decizii CCR, mai multe, și să reușești să impozitezi și să elimini pensii speciale”, a spus în timpul dezbaterilor Alfred Simonis, citat de Mediafax.

Amintim că tot azi, Camera Deputaţilor şi Senatul au votat legea de desființare a pensiilor speciale pentru parlamentari.

Au fost 382 de voturi pentru și 3 abțineri. Totodată, 3 parlamentari nu au votat, pentru că erau ocupați să protesteze la tribuna Parlamentului. Este vorba de Diana Șoșoacă și doi colegi de la AUR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇