Situaţia este foarte ciudată la Timişoara, unde zeci de elevi şi profesori de la un colegiu prezintă simptome de intoxicaţie, însă nu se ştie de ce.
Directorul Colegiului Naţional ”C.D. Loga” din Timişoara, Violeta Bontilă, spune că deocamdată nu a putut fi identificată cauza îmbolnăvirii, dar sunt prelevate probe de la purificatoarele de apă şi de pe suprafeţe.
”Lucrul interesant este că nu toţi cei care au băut apă de la purificator au dezvoltat simptome şi nu toţi cei care au dezvoltat simptome au băut apă de la purificator”, explică profesorul.
În prezent, sunt 86 de copii cu simptome, din care 17 internaţi, şi 21 de profesori.
”Azi-noapte, în jurul orei 12.30, şi eu şi doamna director adjunct am fost sunate că la Spitalul «Louis Ţurcanu» s-au prezentat în jur de 9 copii, cu simptome de diaree, greaţă, dureri abdominale, vărsături, stare generală alterată şi care aveau un singur lucru în comun, Colegiul Naţional «C.D. Loga».
Prin urmare, am fost întrebată de către medici dacă există o anumită sursă sau bănuim ceva, evident că nu, după care am ţinut legătura mereu, am discutat şi cu cei de la ISU şi cu DSP-ul în noaptea aceasta, în jurul orei 2-3 dimineaţa, şi bineînţeles căutam în permanenţă să identificăm sursa.
Numărul de cazuri a crescut, ceea ce ne-a obligat pe noi, cei din Consiliul de Administraţie al Colegiului nostru, (...) să suspendăm cursurile pentru astăzi, pentru a verifica situaţia şi pentru a nu îi pune pe copii în pericol în cazul în care există, eu ştiu, o sursă la nivelul colegiului nostru”, a declarat Violeta Bontilă.
Elevii bolnavi sunt din clase diferite
”Am discutat tot azi-noapte cu directorul de la DSP, cu directorul de la ISU şi au venit în şcoală, ISU, ca să măsoare să vadă dacă există un nivel de gaze toxice, dacă sunt probleme”, a adăugat Bontilă.
Ea a menţionat că a avut şi ea simptome digestive, începând de marţi seară, iar în cursul nopţii starea sa s-a alterat, având frisoane, stare de vomă, şi a fost nevoită să sune la 112, după ce a aflat de copiii bolnavi. Ea a arătat că simptomele persistă, însoţite de slăbiciune şi oboseală.
De asemenea, directorul a arătat că DSP ia probe de la purificatoarele de apă şi de la instalaţia de încălzire, unde a fost o avarie, cu abur care s-a propagat în incinta şcolii şi la care s-a intervenit zilele trecute, dar şi de pe bănci, pereţi.
”Nu am făcut niciun fel de dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare în ultima vreme”, a precizat directorul.
În urma unui sondaj neoficial făcut în instituţie, 21 de profesori au acuzat simptome, precum şi ”un număr destul de mare de copii” care erau acasă cu simptome.
Unii copii nici nu au fost la şcoală ieri şi tot au dezvoltat simptome.
”Medicii de la «Louis Ţurcanu» nu au putut să se exprime asupra unor elemente comune deosebite, în sensul că sunt copii care au clasele la parter, alţii care au clasele la etaj, alţii care nu au fost la şcoală în cursul zilei de ieri şi cu toate astea au dezvoltat simptome, alţii au băut apă de la purificatoare, alţii nu au băut apă de la purificatoare, prin urmare, este foarte dificil de determinat cauza acestor simptome neplăcute”, a afirmat Bontilă.
În apropiere de şcoală sunt magazine, dar liceul nu are cantină sau chioşc, iar copiii nu îşi pot comanda mâncare prin curier, ci vin cu ea de acasă.
”Nu s-au raportat cazuri la cabinetul nostru medical, am discutat cu medicul şi cu asistenta de la cabinet, nu au avut astfel de cazuri în timpul cursurilor de ieri”, a mai arătat Bontilă.
Cursurile la Colegiul Naţional ”C.D. Loga” din Timişoara se vor desfăşura online, în zilele de joi şi vineri. În cele două zile se va face igienizarea completă a spaţiilor, astfel încât de luni elevii şi profesorii să se întoarcă la şcoală.
”Pentru că până la acest moment nu avem rezultate confirmate de la DSP Timiş şi încă se lucrează la a se identifica motivul care a generat îmbolnăvirea copiilor şi a colegilor de la Loga, la propunerea conducerii unităţii de învăţământ, cu acordul ISJ Timiş şi acordul doamnei ministru, s-a luat decizia de a se desfăşura activitatea în zilele de joi şi vineri în sistem online. Facem precizarea că în aceste zile, personalul nedidactic va asigura igienizarea completă a spaţiilor, astfel încât, începând cu ziua de luni, activitatea să revină la normal”, a transmis, miercuri, Aura Danielescu, inspector-şef al ISJ Timiş.