Danemarca trimite rachete Harpoon Ucrainei, cu care să deblocheze portul Odesa

Danemarca trimite rachete Harpoon Ucrainei, cu care să deblocheze portul Odesa

Danemarca s-a angajat să furnizeze rachete Harpoon Ucrainei, care încearcă să respingă blocada impusă de marina rusă în portul Odesa, vital pentru exporturile de cereale din Ucraina.

20 de ţări s-au angajat să furnizeze arme suplimentar Ucrainei pentru a face faţă forţelor ruse la a doua întâlnire a „Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei”, a anunţat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, citat de AFP. 

"Întâlnirea de astăzi s-a derulat bine", a declarat el. "Multe ţări vor dona muniţie pentur artilerie, sisteme de apărare de coastă, tancuri şi alte vehicule blindate care sunt indispensabile" pentru armata de la Kiev, a adăugat el. 

ADVERTISING

Printre materialele care vor fi livrate Ucrainei, Danemarca s-a angajat să trimită în special un sistem de rachete anti-navă Harpoon, unul dintre cele mai sofisticate care fac parte din marina ţărilor occidentale. 

Harpoon este de obicei transportat la bordul navelor de război sau submarinelor sau chiar a bombardierelor, dar Danemarca este singura ţară care a achiziţionat versiunea modificată a acestui lansator de rachete, care este instalat pe un camion şi devine astfel o baterie de apărare de coastă.

ADVERTISING

Echipat cu un radar autonom şi un sistem de navigaţie sofisticat, Harpoon zboară la altitudine joasă pentru a evita radarele inamice. Potrivit constructorului său Boeing, racheta este capabilă să atingă o ţintă pe mare sau terestru cu o rază de acţiune ce poate ajunge de la 125 la mai mult de 300 de km în funcţie de versiune.  

Acest tip de rachetă ar putea face accesibil armatei ucrainene, ca ţintă, portul Sevastopol din Crimeea ocupată de Rusia.

Şeful Pentagonului nu a precizat armamentul pe care Statele Unite îl vor furniza Ucrainei după aprobarea de către Congres a unui ajutor suplimentar pentru Ucraina de 40 de miliarde de dolari.

ADVERTISING

Întrebat despre posibilitatea furnizării Kievului de baterii de artilerie Himars (Sistem de rachete de artilerie de înaltă mobilitate) de ultimă generaţie, el a remarcat că nevoile Ucrainei nu s-au schimbat în această etapă: artilerie, tancuri, drone şi muniţie.

"Toată lumea de aici înţelege mizele acestui război şi trec cu mult dincolo de Europa”, a adăugat el. "Agresiunea rusă este un afront la adresa ordinii internaţionale". 

Himar-urile au o autonomie de la 70 la 150 km, cu mult superioară bateriilor de obuzier M777 a căror rază de acţiune efectivă nu depăşeşte 40 km.

Ziua 90 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇