Cutremurul din Mexic a făcut mai multe victime. Cel mai recent bilanț

Cutremurul din Mexic a făcut mai multe victime. Cel mai recent bilanț

Mexicul, deja afectat de criza sanitară provocată de COVID-19, a fost zguduit marţi de un cutremur violent care a provocat moartea a cel puţin şase persoane, a scos din case sute şi a declanşat o alertă de tsunami din Peru până în Hawaii.

Seismul, cu magnitudinea de 7,5 pe scara Richter, potrivit Serviciului seismologic naţional din Mexic, a avut loc la sfârşitul dimineţii, iar epicentrul său a fost localizat în statul Oaxaca (sud), unde au fost înregistrate şi cele şase decese, potrivit autorităţilor locale citate de AFP.

Una dintre victime era un lucrător la rafinăria companiei petroliere Pemex din Salina Cruz, la care activitatea fusese întreruptă din cauza unui incendiu.

Cutremurul, care a provocat importante daune materiale în statul Oaxaca, a fost resimţit până în capitala Ciudad de Mexico şi a fost urmat de câteva sute de replici.

La sunetul sirenelor, sute de persoane au ieşit pe străzile Capitalei, unele cu măşti, altele cu faţa descoperită, fără a respecta recomandările sanitare în vigoare în timpul pandemiei de coronavirus, au constatat jurnaliştii AFP.

„Confirmăm că magnitudinea a fost de 7,5. Din fericire, nu avem pagube semnificative „, a declarat preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador, într-un material video difuzat pe reţelele de socializare.

„Au fost alunecări de teren, geamuri sparte, au căzut copertine şi bariere, dar nimic grav”, a adăugat el.

Primarul din Ciudad de Mexico, Claudia Sheinbaum, a declarat pe Twitter că au fost semnalate doar pagube minore în Capitala cu 22 de milioane de locuitori.

Personalul medical a evacuat spitalele din Capitală, însă bolnavii de COVID-19 au rămas în izolare.

După cutremur, guvernul american a emis o alertă de tsunami pentru coasta mexicană a Pacificului, America Centrală, Ecuador, Peru şi Hawaii. Alerta a precizat că valurile pot ajunge până la trei metri înălţime şi lovi o zonă de 1.000 de kilometri în jurul epicentrului cutremurului.

De la începutul epidemiei, coronavirusul a infectat cel puţin 191.410 persoane şi a provocat 23.377 de decese în Mexic, potrivit unui bilanţ oficial publicat marţi.

Ultimul cutremur major în această ţară datează din septembrie 2017 şi s-a soldat cu 370 de morţi.

La 19 septembrie 1985, un seism cu magnitudinea 8,1, unul dintre cele mai distructive din istoria ţării, a lovit capitala mexicană, soldându-se cu peste 10.000 de morţi şi distrugând sute de clădiri.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!