Cutremur în Japonia: Bilanțul morților crește, vremea rea complică eforturile de salvare. Wajima arată ca un oraș-fantomă (Foto)

Cutremur în Japonia: Bilanțul morților crește, vremea rea complică eforturile de salvare. Wajima arată ca un oraș-fantomă (Foto)

Bilanțul deceselor în urma cutremurului major din vestul Japoniei a crescut, sâmbătă, în timp ce echipele de salvare se luptă cu replicile și se străduiesc să salveze oamenii dintre dărâmături.

Seismul devastator din noaptea de Anul Nou a provocat moartea a cel puţin 110 persoane şi rănirea a 510, condiţiile meteo de iarnă complicând operaţiunile, potrivit celor mai recente date publicate de autorități, informează AFP. Oficialii din Ishikawa au declarat că cei mai mulți decedați sunt din orașele Wajima și Suzu.

Miracolele continuă să se întâmple. Un bărbat a fost scos după 72 de ore după ce casa i-a fost pusă la pământ de seism. Dar tot mai sunt 211 de oameni de găsit sub dărâmături. Și deși numărul dispăruților a fost redus de către autorități, speranţele de a găsi supravieţuitori la aproape cinci zile de la dezastru sunt din ce în ce mai reduse, transmite AP, citată de The Guardian.

ADVERTISING

Cutremurul cu magnitudinea 7,5 care a lovit peninsula Noto în după-amiaza zilei de 1 ianuarie a devastat această fâşie îngustă de pământ de aproximativ o sută de kilometri lungime care se varsă în Marea Japoniei, provocând alunecări de teren şi prăbuşirea clădirilor şi a drumurilor.

SATE IZOLATE

Seismul și replicile care au urmat au provocat un incendiu masiv în orașul Wajima, precum și tsunami-uri, dar și alunecări de teren în regiune. Cu unele drumuri distruse și nepractibabile, există îngrijorări cu privire la comunitățile izolate. Sarcina salvatorilor urma să fie mai dificilă în acest weekend din cauza condiţiilor meteorologice, când se aşteptau ploi şi ninsori, cu temperaturi apropiate de zero grade.

ADVERTISING

Statele Unite au anunțat, vineri, ajutoare în valoare de 100.000 de dolari, inclusiv pături, apă și provizii medicale, și au promis că vor continua să trimită bunuri. Jucătorul de baseball Shohei Ohtani de la Dodgers a anunțat și el ajutor pentru zona Noto, fără a dezvălui suma.

Mii de trupe japoneze s-au alăturat efortului de a ajunge în cele mai afectate zone de pe Peninsula Noto, epicentrul cutremurului, conectată printr-o fâșie îngustă de pământ la restul insulei principale Honshu.

Experții au avertizat cu privire la riscul de îmbolnăvire și chiar de deces în centrele de evacuare care găzduiesc acum aproximativ 34.000 de persoane care și-au pierdut casele, multe dintre ele fiind mai în vârstă.

ADVERTISING

Zeci de replici au cutremurat Ishikawa și regiunea învecinată în ultima săptămână. Japonia, cu falii care se intersectează, este o națiune extrem de predispusă la cutremure. Prognozele meteorologice anunțau ploaie și zăpadă în weekend, iar experții avertizau cu privire la mai multe replici.

WAJIMA ARATĂ CA UN ORAȘ-FANTOMĂ

Amintim că, miercuri, reporterii BBC au văzut distrugeri ample în timpul unei vizite în Wajima, unde unele case şi vehicule au fost strivite de betonul prăbuşit. Multe dintre casele vechi, tradiţionale, din lemn ale oraşului se prăbuşiseră.

Oraşul cu o populaţie de 23.000 de locuitori arată acum ca un oraş-fantomă, întrucât cei mai mulţi au ţinut cont de avertizările de evacuare timpurii, când erau prognozate tsunamiuri.

Acest cutremur, urmat de sute de replici de intensitate mai mică, a fost descris de premierul Fumio Kishida drept "cel mai grav dezastru" din Reiwa, epoca japoneză care a început în 2019 odată cu accederea la tron a împăratului japonez Naruhito.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇