Judecătorii Curții Internaționale de Justiție (CIJ) au ordonat vineri Israelului să oprească asaltul militar asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza, într-o hotărâre istorică, de urgență, privind cazul Africii de Sud care acuză Israelul de genocid.
Decizia vine la doar câteva zile după ce procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) a cerut să se emită un mandat de arestare pe numele liderilor israelieni şi palestinieni, cu privire la crime împotriva umanităţii în războiul din Gaza.
Citind hotărârea Curții Internaționale de Justiție, președintele organismului, Nawaf Salam, a declarat că situația din enclava palestiniană s-a deteriorat de când instanța a ordonat ultima dată Israelului să ia măsuri pentru a o îmbunătăți, scrie Reuters.
Au fost îndeplinite condițiile pentru o nouă ordonanță de urgență.
„Statul Israel trebuie (....) să oprească imediat ofensiva sa militară și orice altă acțiune în guvernoratul Rafah, care ar putea impune grupului palestinian din Gaza condiții de viață care ar putea duce la distrugerea sa fizică, în totalitate sau parțial”, a spus el.
De asemenea, instanța a ordonat Israelului să deschidă punctul de trecere Rafah dintre Egipt și Gaza pentru a permite intrarea ajutorului umanitar și a declarat că trebuie să permită accesul anchetatorilor în enclava asediată și să prezinte un raport cu privire la progresele înregistrate în termen de o lună.
Ordinul a fost adoptat de către grupul de 15 judecători din întreaga lume cu un vot de 13-2, cu opoziția doar judecătorilor din Uganda și din Israel.
Acesta a fost pronunțat la o săptămână după ce Africa de Sud a acuzat Israelul de genocid.
Poziţia judecătorului Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu a votat în favoarea deciziei Curții, dar a avut o declarație separată, mai nuanţată.
Judecătorul român a afirmat că „CIJ ar fi putut preciza că măsurile luate, inclusiv oprirea ofensivei militare, nu afectează dreptul Israelului de a desfășura operațiuni, care ar trebui întreprinse în conformitate cu dreptul internațional, inclusiv într-o manieră care să răspundă criteriilor de proporționalitate și necesitate, pentru a-și proteja cetățenii civili și pentru a elibera ostaticii încă deținuți în zona Rafah de către grupuri armate”, potrivit unei postări pe platforma X.
În finalul declarației sale, Bogdan Aurescu a apreciat că CIJ ar fi putut profita de ocazie pentru a include în decizie o măsură prin care să solicite Israelului să ia măsuri pentru implementarea cu efect imediat a Rezoluției Consiliului de Securitate 2728 (2024), care include prevederea foarte importantă privind „încetarea durabilă a focului”.
CIJ este cel mai înalt organism al ONU pentru audierea litigiilor dintre state. Hotărârile sale sunt definitive și obligatorii, dar au fost ignorate în trecut. Curtea nu are puteri de executare.
Reacţia Israelului
Israelul a reacţionat la decizia Curţii, afirmând că această ofensivă nu prezintă niciun risc existenţial pentru populaţia civilă palestiniană, transmite AFP.
"Israelul nu a purtat şi nu va purta operaţiuni militare în zona Rafah care să creeze condiţii de viaţă susceptibile să conducă la distrugerea populaţiei civile palestiniene, în totalitate sau în parte", a dat asigurări un comunicat comun al Ministerului de Externe şi Consiliului securităţii naţionale.
Israelul a respins în repetate rânduri acuzațiile de genocid ca fiind nefondate, susținând în instanță că operațiunile sale din Gaza sunt de autoapărare și vizează militanții Hamas care au atacat ţara la 7 octombrie.