Cum își protejează seniorii orașul german Tübingen

Cum își protejează seniorii orașul german Tübingen
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cum pot fi salvate cât mai multe vieți omenești în pandemia de coronavirus? Orașul Tübingen din sudul Germaniei pune accent pe protejarea persoanelor din grupe de risc și pe multe, multe teste.

Cine vizitează căminul pentru vârstnici Pauline Krone din cunoscutul oraș universitar Tübingen, din sudul Germaniei, la 40 de kilometri depărtare de Stuttgart, este întâmpinat la intrare de un afiș: „În vizită la cei dragi? Mai bine în siguranță!„.

Lângă afiș - o sticlă cu dezinfectant și o listă în care vizitatorii trebuie să își scrie datele de contact.

Aproape 100 de seniori trăiesc în căminul Pauline Krone, toți fac parte din grupa de risc ridicat în pandemia de coronavirus.

De la sfârșitul lui octombrie, se aplică o măsură suplimentară de igienă: toți vizitatorii care doresc să o facă pot efectua un test rapid gratuit de coronavirus.

"La început gâdilă puțin", avertizează asistenta înainte de a lua o probă din nasul persoanei testate, "iar la final nu este așa de plăcut." Un sfert de oră mai târziu, rezultatul este obținut deja, iar vizita în căminul pentru vârstnici este cu risc cât se poate de scăzut. Zilnic, între 30 și 40 de persoane aleg să se testeze - iar numărul doritorilor crește. 

ADVERTISING

"Până acum, din fericire, nu am avut nici măcar un singur caz de COVID-19", spune șeful personalului de îngrijire Holger Beidel.

Testele creează siguranță și permit continuarea vizitelor, în pofida creșterii continue a numărului de cazuri în regiune. "Este desigur un lucru foarte bun din perspectiva menținerii contactelor sociale pentru persoanele în vârstă", spune Beidel.

La începutul anului, la primul lockdown, situația a fost diferită. "Am constatat atunci că mulți locuitori ai căminului nostru au fost extrem de afectați psihic."

O strategie de protejare extinsă

Persoanele în vârstă nu sunt protejate în mod special doar în căminele de îngrijire, ci în tot orașul: s-au stabilit intervale orare de cumpărături pentru seniori, pentru a reduce contactele cu restul lumii - simultan, persoanele în vârstă beneficiază de călătorii cu taxiul la preț redus și primesc gratuit măști de protecție cu standard ridicat. Ideile i-au aparținut primarului general Boris Palmer.

ADVERTISING

"Am analizat cifrele ca un matematician", a declarat el în interviul pentru DW. "A fost deja clar în aprilie: cel mai mare risc de deces în urma îmbolnăvirii de Covid se înregistrează la oamenii trecuți de 70 de ani - deci pe aceștia trebuie să-i protejăm în mod special."

Astfel ar urma să fie scutite de suprasolicitare și secțiile de terapie intensivă din spitale. Orașul a investit până acum jumătate de milion de euro în aceste măsuri.

Deocamdată, conceptul de protecție pare să funcționeze: în ultimele săptămâni, procentajul persoanelor vârstnice infectate a fost relativ scăzut, în comparație cu media.

În căutarea de posibilități de reducere a numărului deceselor, și alte orașe privesc la ceea ce face orașul din sudul Germaniei. Primarul general Boris Palmer se bucură, după ce la începutul pandemiei lumea l-a criticat din cauza unei afirmații care a fost interpretată drept orientată împotriva celor în vârstă.

ADVERTISING

În primul val al pandemiei, primarul ecologist propusese ca persoanele vârstnice să fie izolate complet în casă pentru trei luni, în timp ce tinerii ar fi urmat să poată merge din nou la muncă.

El ar fi dorit să obțină astfel imunitate extinsă în rândul celor mai tineri, ceea ce ar fi permis revenirea treptată în viața publică și a populației mai în vârstă. "Mi-am formulat prost atunci ideea, lucru pentru care am primit inclusiv amenințări cu moartea", își amintește el. "Este bine când primești validare pentru un lucru bine făcut."

Măsurile sunt susținute de localnici

Și locuitorii din Tübingen își laudă primarul. "Port acum această mască primită prin poștă de la domnul Palmer și pe care o păstrez mereu în mașină, ca să nu o uit acasă", spune o trecătoare. Ar fi un cadou frumos pentru seniori ca ea.

La începutul lui noiembrie, orașul a trimis măști de protecție FFP2 tuturor persoanelor de peste 65 de ani. În plus, municipalitatea a emis un apel prin care i-a rugat pe cetățenii mai tineri să nu mai meargă la cumpărături între orele 9.30 și 11. Acest interval ar urma să fie lăsat persoanelor aflate în grupele de risc ridicat. 

Un domn mai în vârstă a venit la piață cu un taxi cu preț redus pentru a-și cumpăra de mâncare. "Mi se pare foarte bine, călătoresc mereu astfel atunci când trebuie să merg undeva", se bucură el.

Desigur că fiecare trebuie să-și asume responsabilitatea, spune o altă doamnă: "Măsurile luate la Tübingen mi se par foarte bune."

Protecție 100% nu există însă: la izbucnirea unui focar de infecție într-un spital au fost infectate inclusiv câteva persoane în vârstă. Cel puțin una dintre acestea a fost retrimisă într-un cămin de seniori. Dar primarul general Palmer speră că marile pericole vor putea fi evitate prin numeroasele teste efectuate. "Fără această măsură, cu siguranță am fi descoperit mult mai târziu cazurile de infectare", atrage el atenția.

Un lucru este clar: creșterea numărului de cazuri în întreaga Germanie sporește riscurile de infectare inclusiv la Tübingen.

Pentru a le facilita locuitorilor pe cât posibil o sărbătorire în siguranță a Crăciunului, orașul a elaborat o strategie și pentru zilele festive: în piața centrală va fi instalat un centru de testare rapidă. Astfel, cei care doresc se pot testa înainte de a merge să sărbătorească împreună cu cei dragi.

Theresa Tropper

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇