Tinder, arma secretă a rușilor

Tinder, arma secretă a rușilor

Soldații și politicienii germani sunt vizați de spionajul rusesc prin intermediul aplicațiilor de dating, avertizează serviciile secrete de la Berlin.

Agenții secreți ruși caută pe Tinder oameni politici și membri ai Bundeswehr, armata germană, încercând să-i racoleze ca surse de informație, relatează ziarul Welt am Sonntag.

Contraspionajul militar german, MAD, a confirmat pentru cotidianul citat că „membri ai altor servicii de informații (din Rusia) folosesc rețelele de socializare pentru a stabili contacte cu membri ai Bundeswehr" pentru a încerca să obțină de la ei date secrete și, probabil, chiar pentru a-i racola. Printre platformele pe care s-au infiltrat agenții Moscovei se numără și aplicația de întâlniri Tinder.

ADVERTISING

Informația a fost prezentată la o întâlnire a reprezentanților NATO desfășurată în Germania, arată ziarul citat de Insider.

Germania este unul dintre cei mai importanți aliați ai Ucrainei de la începerea invaziei ruse, în februarie 2022, și a pregătit pe teritoriul său mii de soldați ucraineni.

Oficiul Federal pentru Protecția Constituției a anunțat că spionajul Rusiei în Germania este la același nivel ca în timpul Războiului Rece.

Rețeaua de spionaj a Moscovei care a împânzit Europa a fost redusă la jumătate după invazia din Ucraina, a declarat, în iulie 2022, Richard Moore, șeful MI6, serviciul britanic de informații externe. Potrivit acestuia, peste 400 de spioni ruși care acționau sub acoperire diplomatică au fost expulzați sau arestați din mai multe orașe europene de la începutul invaziei în Ucraina.

ADVERTISING

Șeful Agenţiei germane de securitate cibernetică (BSI), Arne Schönbohm, a fost revocat anul trecut din funcție, în urma unor dezvăluiri de presă privind o legătură cu o asociaţie apropiată spionajului rus.

Alte guverne au avertizat anterior că spioni și entități de informații străine s-ar putea folosi de aplicații precum Tinder pentru a găsi surse și a obține informații. Șeful agenției naționale de informații din Australia a declarat, în februarie 2022, că spioni străini au folosit aplicații, inclusiv Tinder, încercând să obțină informații de la persoane cu acces la documente secrete. El nu a dezvăluit, însă, ce state erau implicate în aceste acțiuni.

ADVERTISING

De asemenea, un oficial al Departamentului american al Justiției a atras atenția, în 2020, că datele pe care oamenii le prezintă pe aplicațiile de întâlniri pot fi folosite de serviciile secrete din alte țări.

Rusia folosește deja Tinder pentru a colecta date despre cetățenii săi. În 2019, autoritățile de la Moscova au ordonat conducerii Tinder să înainteze date utilizatorilor serviciilor de informații.

Utilizatorii Tinder pot plăti pentru o opțiune care le permite să discute cu persoane din alte țări. Unii au folosit-o pentru a le arăta cetățenilor din Rusia adevărul despre invazia din Ucraina, în încercarea de a sparge blocada propagandei impusă de instituțiile media controlate de statul rus.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇