Cseke Attila şi Kelemen Hunor s-au vaccinat cu a treia doză de vaccin împotriva Covid. Sunt peste un milion de români care pot face asta deja

Cseke Attila şi Kelemen Hunor s-au vaccinat cu a treia doză de vaccin împotriva Covid. Sunt peste un milion de români care pot face asta deja

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, a mers marți dimineață la centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, pentru a primi cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID. Alături de el s-a vaccinat și vicepremierul Kelemen Hunor.

Ministrul Sănătății marchează, astfel, debutul campaniei de vaccinare cu cea de-a treia doză de vaccin, menită să sporească rezistența în fața tulpinii Delta.

”Din ziua de astăzi toti cei care s-au vaccinat cu schema completă cu cele două doze pot cere vaccinarea cu cea de-a treia doza.

Recomand tuturor și îndemn pe toata lumea (să se vaccineze - n.red). Sunt peste un milion de români care se încadrează în această categorie. Până azi dimineață în platforma în care se pot programa pentru cea de-a treia doză sunt programate 12.000 de persoane. Îndemnul nostru este și pentru cei care astăzi încă nu s-au vaccinat, de a se vaccina”, a declarat ministrul Cseke Attila, la ieșirea din centrul de vaccinare.

ADVERTISING

”De asemenea, ieri, Ministerul Sănătații a pus în transparență decizională obligativitatea certificatului digital pentru cadrele medicale. Este o măsură care se aplică pe perioada stării de alertă.

Pentru personalul medical sunt trei posibilități: schema completă, să se afle între a 15-a zi şi a 180-a zi de la sfarșitul bolii și testare”, a amintit el.

Altfel, pentru personalul medical care nu prezintă certificatul digital se suspendă de drept, pentru 30 de zile, contractele în baza cărora îşi desfăşoară activitatea. După cele 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Legea prevede ca persoana trebuie să prezinte conducatorului unității aceste teste. Testele se fac pe cheltuiala proprie. Statul pune la dispoziție în mod gratuit vaccinul”, a mai spus Csecke Attila.

Cadrele medicale de la Balş se vaccinează şi ele azi

Tot astăzi, de la ora 10:00, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof Dr Matei Balş" cadrele medicale aflate în prima linie în lupta împotriva maladiei COVID-19 vor primi cea de a treia doză de vaccin.

Prima persoană vaccinată va fi chiar managerul acestei unităţi spitaliceşti, dr. Cătălin Apostolescu, medic primar Boli Infecţioase.

La activitate va participa şi preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea, colonel dr. Valeriu Gheorghiţă, care, în semn de apreciere pentru semnalul de responsabilitate transmis de personalul medical, va fi implicat şi în procesul de vaccinare.

ADVERTISING

Start la doza a 3 a în România

Toate persoanele care au mai mult de şase luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID-19 pot primi, începând de marţi, a treia doză. În Bucureşti, persoanele care îndeplinesc condiţiile pentru vaccinarea cu a treia doză se pot prezenta şi la centrele de la Romexpo.

Înscrierea în platforma de vaccinare pentru administrarea celei de a treia doze a început deja.

Săptămâna trecută, membrii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) au decis, având în vedere evoluţia epidemiologică severă din România şi necesitatea asigurării protecţiei maximale a cetăţenilor împotriva maladiei COVID-19, pe baza datelor ştiinţifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager.

O.D.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇