Criză de clopotari în Marea Britanie: Se caută oameni pentru ziua încoronării regelui Charles

Criză de clopotari în Marea Britanie: Se caută oameni pentru ziua încoronării regelui Charles

Bisericile din Marea Britanie instruiesc oameni care să tragă clopotele pe 6 mai, când Charles va fi încoronat.

Clopotele din toate cele 38.000 de biserici din Marea Britanie ar trebui să marcheze evenimentul istoric al încoronării regelui. Însă multe dintre acestea ar putea rămâne tăcute din cauza crizei de clopotari, scrie The Guardian.

Consiliul Central al Clopotarilor de Biserici (CCCBR) a anunțat, toamna trecută, că începe recrutări pentru completarea efectivului de 30.000 de oameni din acest sector și a primit 1.750 de cereri. Nu toți doritorii au continuat, dar cei mai mulți sunt în procesul de pregătire. Unii voluntari s-au adresat direct bisericilor locale.

ADVERTISING

Cu toate acestea, există o penurie considerabilă de clopotari. Numărul lor s-a redus în ultimii ani în Marea Britanie, din cauza carantinei impuse de pandemia de Covid-19 care a limitat activitățile de grup și procesul de învățare a acestei ocupații.

Întrucât timpul rămas pentru instruire e foarte limitat, în ziua încoronării lui Charles clopotarii se vor deplasa de la o biserică la alta pentru a trage clopotele, a spus Vicki Chapman, de la CCCBR.

Pregătirea unei persoane pentru a trage un singur clopot durează până la 20 de ore, iar pentru a învăța cum să tragă un grup de clopote e nevoie de mai mult timp, a explicat Chapman, adăugând că "următoarele patru săptămâni vor fi destul de intense".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Tragerea clopotelor necesită mai multă tehnică decât forță brută, dar e nevoie de rezistență fizică și de agilitate mentală pentru a face această muncă, iar vârsta clopotarilor britanici urcă "de la nouă la 90 de ani", a mai spus Chapman.

Programul clopotarilor în ziua încoronării lui Charles poate dura între 45 de minute și trei ore, în funcție de abilitatea acestora.

Ceremonia de încoronare de la Westminster Abbey din Londra va avea loc în dimineața zilei de sâmbătă, 6 mai, însă ora exactă nu a fost încă anunțată. Regele și regina se vor întoarce apoi la Palatul Buckingham într-o procesiune de încoronare la care vor lua parte și alți membri ai familiei regale britanice.

ADVERTISING

Clopotele bisericilor din Anglia au răsunat în iunie anul trecut pentru a marca Jubileul de Platină al reginei Elisabeta a II-a și în semn de doliu, în septembrie, la moartea suveranei.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇