Coreea de Nord a lansat o rachetă care a parcurs 1.500 de kilometri. Pentagonul spune că testul e o ameninţare pentru vecini

Coreea de Nord a lansat o rachetă care a parcurs 1.500 de kilometri. Pentagonul spune că testul e o ameninţare pentru vecini

Coreea de Nord a testat cu succes o nouă ”rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune” în weekend. Este primul test din luna martie.

Tirurile de sâmbătă şi duminică au avut loc în prezenţa unor înalţi oficiali nord-coreeni, potrivit agenţiei de presă nord-coreene ACTC, care afirmă că testele au fost efectuate succes.

Rachetele, fotografiate de ACTC, au parcurs o traiectorie de 1.500 de kilometri, înainte de a-şi atinge ţinta, nespecificată de agenţia de presă nord-coreeană, care face referire la ''arme strategice de mare importanţă''.

Testul cu rachetă reprezintă ''ameninţări'' pentru vecinii săi, a reacţionat duminică Pentagonul.

"Această activitate subliniază dezvoltarea continuă de către Coreea de Nord a programului său nuclear şi ameninţările pe care aceasta o reprezintă pentru vecinii săi şi comunitatea internaţională", a indicat Pentagonul într-un comunicat citat de AFP.

Statele Unite "vor continua să monitorizeze situaţia şi se vor consulta îndeaproape cu aliaţii şi partenerii noştri", se precizează într-un comunicat al Comandamentului american pentru zona Indo-Pacific.

SUA şi-au reiterat angajamentul ''solid'' de a apăra Coreea de Sud şi Japonia împotriva Phenianului. Aproape 28.500 de soldaţi americani sunt staţionaţi în sudul peninsulei.

Mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU interzic Phenianului să îşi continue programele de arme nucleare şi rachete balistice.

Dar, deşi este afectată de numeroase sancţiuni internaţionale, Coreea de Nord şi-a dezvoltat rapid capacităţile militare în ultimii ani sub conducerea liderului Kim Jong Un.

Coreea de Nord a efectuat mai multe teste nucleare şi a testat cu succes rachete balistice capabile să atingă SUA, notează AFP.

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇