Administraţia Fondului pentru Mediu a ridicat poprirea conturilor Blue Air, după ce compania a suspendat zborurile din România, ceea ce a produs haos pe aeroporturi şi probleme pentru mii de turişti.
AFM a stabilit un grafic pe 12 luni pentru achitarea creanței.
„În urma solicitării transmise în dimineața zilei de 7 septembrie 2022, de eșalonare la plată a obligațiilor restante la Fondul pentru Mediu și a transmiterii documentației necesare pentru începerea procedurii de eșalonare, (...) Administrația Fondului pentru Mediu a decis suspendarea popririi asupra disponibilităților bănești ale companiei Blue Air Aviation S.A și stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanței”, transmite AFM, într-un comunicat remis miercuri presei.
Iată etapele prin care s-a ajuns la blocarea conturilor companiei Blue Air.
3 mai 2022 - Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a transmis către Administraţia Fondului pentru Mediu lista operatorilor care nu au restituit certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021, în scopul demarării procedurii de stabilire şi încasare a penalităţii în cuantum de 100 euro, echivalent în lei, pentru fiecare tonă de dioxid de carbon.
13 mai 2022 - A fost emisă o decizie de impunere, care a fost comunicată societăţii şi care avea termen scadent de plată până la data de 5 iunie 2022
17 mai 2022 - Decizia de impunere nu a fost contestată şi s-a trimis o solicitare de eşalonare la plată a creanţelor la Fondul pentru Mediu.
24 mai 2022 - AFM a răspuns solicitării prin care a informat compania Blue Air cu privire la cadrul legal prin care se poate realiza eşalonarea datoriei.
24 iunie 2022 - Blue Air a revenit cu o adresă prin care a solicitat eşalonarea la plată a debitului provenit din decizia de impunere.
15 iulie 2022 - AFM a răspuns solicitării şi a cerut mai multe documente pentru a realiza legal procedura de eşalonare.
25 iulie 2022 - Cum Blue Air nu a achitat suma restantă şi nici nu a pus la dispoziţie informaţiile şi documentele solicitate, AFM a demarat măsuri de executare silită şi a emis un titlu executoriu şi o somaţie de plată.
29 august 2022 - AFM a revenit cu o adresă către Blue Air prin care a informat compania că se respinge eşalonarea de plată a creanţelor, întrucât nu au fost transmise documentele solicitate anterior.
1 septembrie 2022 - au fost continuate măsurile de executare silită prin emiterea adresei de înştiinţare privind înfiinţarea popririi şi a adresei de înfiinţare a popririi asupra disponibilităţilor băneşti.
Blue Air are o datorie de peste 27,8 milioane de lei către AFM.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, la începutul şedinţei de guvern, că potrivit datelor primite de la MAE, 2.098 de români afectaţi de anularea zborurilor Blue Air au solicitat sprijin consular pentru a reveni în ţară.
Încă o linie de ajutor la MAE
Ministrul de Externe a înfiinţat încă o linie telefonică pentru românii afectaţi de suspendarea zborurilor Blue Air.
Cele două număre de telefon sunt:
- 004 021 4311869
- 004 0751 084 537
Adresa de email callcenter@mae.ro este, de asemenea, recomandat a fi utilizată de MAE.