Criza Blue Air: Aproape 2.100 de români au cerut să fie repatriați

Criza Blue Air: Aproape 2.100 de români au cerut să fie repatriați

Aproape 2.100 de români afectaţi de anularea zborurilor Blue Air au solicitat sprijin să revină în ţară, a anunțat miercuri premierul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.

”De la MAE am primit centralizatorul în această dimineaţă. 2.098 de cetăţeni români au apelat la serviciile consulare”, a declarat Ciucă.

Totodată, premierul a cerut Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului să urmărească şi să monitorizeze îndeaproape situația de la Blue Air, precizând că absolut toate instituţiile trebuie să se implice în recuperarea tuturor datoriilor către stat.

ADVERTISING

Ciucă a mai spus că Guvernul alocă 5 milioane de lei pentru repatrierea românilor afectați de scandalul Blue Air. Banii provin din fondul de rezervă al Executivului.

Anterior, Ministerul Afacerilor Externe anunţase că peste 620 de români solicitaseră până marţi noaptea, sprijin.

Cererile au venit din Cehia, Cipru, Croaţia, Grecia, Israel, Norvegia, Portugalia, Spania şi Regatul Unit, a declarat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Mihail Filip.

El a reamintit că românii aflați în dificultate după anularea curselor Blue Air pot cere ajutorul MAE prin următoarele modalități:

ADVERTISING

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a precizat că Guvernul va aloca, miercuri dimineaţă, 5 milioane de lei companiei TAROM, pentru a trimite aeronave să aducă acasă românii afectaţi de decizia companiei Blue Air de a opri zborurile până luni.

Ulterior, Guvernul se va îndrepta împotriva acestei companii, pentru a recupera suma de bani, dar şi celelalte restanţe pentru care Administraţia Fondului de Mediu a pus poprire pe conturi.

ADVERTISING

Aproape 30 de curse Blue Air anulate miercuri de pe Otopeni

Blue Air a anunțat marți că sistează toate zborurile programate pentru plecare de pe aeroporturile din România până luni, 12 septembrie. Compania a spus că e în incapacitatea de a mai opera zborurile, după ce Agenția Fondului de Mediu (AFM), aflată în subordinea Ministerului Mediului, a impus o poprire pe conturile sale.

Blue Air a precizat că sunt anulate doar zborurile cu plecare din România, însă aceste curse aveau și zboruri retur cu bilete deja vândute. În total, potrivit premierului Ciucă, doar marți sunt afectați în jur de 3.000 de pasageri. Miercuri, 29 de curse Blue Air care ar fi urmat să decoleze de pe Otopeni au fost anulate.

Ministrul Mediului Tanczos Barna, a spus că nu este niciun motiv pentru anularea curselor și a explicat că Blue Air nu a respectat legea, așa cum au făcut-o celelalte companii aeriene, în privința certificatelor de gaze cu efect de seră.

Dacă statul s-a ocupat exclusiv de românii blocați în aeroporturi din afară, alte companii low cost s-au grăbit să lanseze oferte pentru pasagerii afectați. Wizz Air și Ryanair au anunțat „tarife de salvare” care pornesc de la 49,99 de euro.

Citește AICI tot ce știm până la acest moment despre criza Blue Air


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇