Continuă protestele în Germania: Sute de mii de oameni în fața Parlamentului de la Berlin, împotriva extremei drepte (Video)

Continuă protestele în Germania: Sute de mii de oameni în fața Parlamentului de la Berlin, împotriva extremei drepte (Video)

Sute de mii de demonstranţi s-au adunat în faţa clădirii Reichstag din centrul Berlinului pentru a se opune rasismului şi extremei drepte, fiind planificate multe alte mitinguri paşnice în întreaga ţară.

Potrivit AFP, piața, aflată chiar în inima cartierului guvernamental, era plină la prânz şi oamenii au continuat să vină. Potrivit Reuters, până seara, aproximativ 150.000 de oameni s-au adunat în fața parlamentului din Berlin, pentru a-și arăta sprijinul pentru democrație.

"Toţi împreună împotriva fascismului", a scandat mulţimea la demonstraţie, care a fost transmisă în direct pe YouTube de către organizatori, mişcarea Hand in Hand, care reuneşte peste 1.500 de organizaţii, inclusiv Friday for Future şi alianţa cetăţenească Campact.

Poliţia capitalei a declarat că a desfăşurat 700 de ofiţeri la acest eveniment.

Aproximativ 200.000 de oameni au ieșit sâmbătă în stradă în Germania, potrivit Reuters. Pe lângă protestele de la Berlin, manifestații mai au loc la Mainz, Dresda, Eisenach, Homburg și în alte orașde din întreaga țară, pentru a manifesta și în acest weekend împotriva uitării, a urii şi a incitării la ură.

ADVERTISING

"Un semn puternic pentru democraţie şi Constituţia noastră", a declarat sâmbătă dimineaţă cancelarul federal Olaf Scholz pe reţeaua de socializare X.

Staţia de metrou Poarta Brandenburg a fost închisă, a precizat BVG pe X, compania de gestionare a transportului public din oraş, în timp ce traficul a fost perturbat în cartierul Mitte.

Sute de manifestaţii au avut loc în toată Germania din decembrie.

PROTESTE GEGEN RECHTSEXTREMISMUS: Bundesweit Hunderttausende bei Kundgebungen erwartet

Ele reflectă şocul provocat de dezvăluirea, la 10 ianuarie, de către presa germană de investigaţii Correctiv, a unei reuniuni a extremiştilor la Potsdam, lângă Berlin, unde, în noiembrie, s-a discutat un plan de expulzare în masă a străinilor sau a persoanelor de origine străină.

ADVERTISING

Pe fondul încetinirii economice şi al inflaţiei, partidul anti-migranţi şi anti-sistem Alternativa pentru Germania (AfD) este în continuă creştere în sondaje, cu câteva luni înainte de trei alegeri regionale importante în estul ţării.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇