Consiliul Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), aflat în subordinea Ministerului Cercetării, a publicat marți hotărârea prin care a decis că Lucian Bode nu a plagiat în cartea care reprezintă teza sa de doctorat.
„CNECSDTI constată că domnul Lucian Nicolae Bode nu este vinovat de abaterea de la normele de bună conduită în activitatea de comunicare, publicare, diseminare şi popularizare ştiinţifică, constând în plagiat”, se arată într-un comunicat.
Consiliul explică și cum a ajuns la concluzia că Lucian Bode nu a plagiat: „a citat sursele, dar nu a pus ghilimele”.
„Cartea intitulată 'Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual', publicată de către domnul Lucian Nicolae Bode la Editura 'CA Publishing – Marca Gândirii Inovative' în anul 2021 nu este plagiată, dar conține un număr mare de greșeli de citare, precum și un stil neuniform de citare.
Deși sursele au fost citate cu unele erori, acest lucru nu a împiedicat identificarea sursei corecte, adică autorul nu a intenționat să ascundă sursa. (…) Cea mai frecventă problemă este existența preluării de text, inclusiv prin traducere din limba engleză, și pentru care nu s-au folosit ghilimelele, însă sursa din care s-a preluat este de cele mai multe ori citată corespunzător”, precizează comunicatul.
Consiliul Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), subliniază că procentul de similitudine în urma analizei cu softul iThenticate este cuprins între 14% și 18%.
„Procentajele de 18%, respectiv 14%, reprezintă procentaje maxime deoarece analiza s-a efectuat fără a se exclude citările (datorită numărului extrem de mare de surse citate și anume 332 surse citate în total) din subsolul fiecărei pagini”, precizează Consiliul.
Emilia Șercan: Bode rămâne un plagiator. Unul ordinar
Jurnalista Emilia Șercan, cea care a dezvăluit în publicația PressOne că teza de doctorat a lui Bode este plagiată, a reacționat după decizia CNECSDTI, afirmând că indiferent de conținutul hotărârii, Bode rămâne un plagiator.
„Indiferent de conținutul deciziei Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice (CNECSDTI), dr. Bode e un plagiator și rămâne un plagiator. Unul ordinar. Pentru cei oripilați, poate, de cuvântul 'ordinar', acesta înseamnă – potrivit DEX – 'obișnuit', 'comun', 'de rând'.
Decizia Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice (hăhăhă) e șocantă în condițiile în care plagiatul plagiatorului Bode e limpede ca lumina zilei. Dar, na, mediul academic din România e plin de oameni amorali, impostori, lipsiți de orice etică, cu coloană vertebrală de râmă.
Oricând printre universitari respectabili, corecți, verticali se vor găsi unii cu vocație de spălători de cadavre politice, de impostori mărunți, cocoțați în funcții prea mari. Acești mărunți impostori avizi de funcții politice, gata să dărâme norme, reguli sau principii de dragul ocupării unor funcții politice, vor găsi oricând alți impostori mărunți ca și ei, dispuși să le spele jegul moral, să dărâme orice normă, regulă sau principiu. Apărând niște impostori politici se apără pe ei, impostorii academici”, a scris Emilia Șercan pe Facebook.
Jurnalista mai afirmă că înainte de ședință, un secretar de stat i-a avertizat pe membrii Consiliului să aibă grijă cum votează.
„Consiliu Național de Etică a Cercetării Științifice are 23 de membri. Doi dintre membrii săi, profesori la UBB - unul dintre aceștia fiind președintele Consiliului - s-au recuzat și nu au participat la evaluarea plagiatului lui Bode. Din cei 21 de membri rămași, doar 19 au votat: 18 au decis că Bode nu a plagiat, iar unul s-a abținut.
Eu intru la ore și o să mă eliberez după-amiază, dar poate până atunci se vor găsi niște ziariști care să afle cine e secretarul de stat care, înainte de ședința CNECSDTI, i-a avertizat pe cei 19 membri să aibă grijă cum votează. Și uite că au avut grijă. Desigur, asistăm la un nou succes al statului eșuat al lui Klaus Iohannis. Un nou succes al României plagiate! Vivat impostura!”, conchide Emilia Șercan.