Uniunea Europeană nu a autorizat, momentan, utilizarea vaccinului rusesc Sptunik V și a catalogat, în mod public, campania agresivă a rușilor drept ”propaganda unui regim nedorit”.
Acum, surse oficiale citate de Reuters susțin că, ”în spatele cortinei”, UE ia în considerare utilizarea acestui ser pentru a imuniza parte din cele peste 450 de milioane de suflete din blocul comunitar.
Un oficial UE care negociază cu producătorii de vaccinuri în numele blocului comunitar a declarat pentru Reuters că guvernele UE iau în considerare lansarea unor discuții cu producătorii Sputnik V și că vor fi necesare cereri din partea a patru state UE pentru a începe procesul.
Ungaria și Slovacia au cumpărat deja serul rusesc, Cehia este interesată, iar oficialul UE a declarat că Italia vrea să producă oricum vaccinul Sputnik V pe teritoriul său.
Bruxelles-ul a fost criticat pentru lentoarea campaniei de imunizare, în contextul în care Marea Britanie a început deja să relaxeze măsurile, întrucât a inoculat foarte mulți cetățeni.
Între timp, Italia intră în lockdown național de Paști, spitalele din Paris sunt supraîncărcate, iar Germania tot avertizează asupra celui de-al treilea val al pandemiei.
Până acum, UE a semnat acorduri cu șase producători occidentali de vaccinuri și a lansat discuții cu alți doi. Totodată, a aprobat patru vaccinuri - Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/ Oxford, Moderna și Johnson&Johnson.
În schimb, au existat erori în producție, iar companiile au anunțat întârzieri în livrări, iar unele state membre caută soluții pe cont propriu.
Un comisar european promite că UE va compensa întârzierea livrărilor AstraZeneca cu ajutorul vaccinurilor Pfizer
Dacă Sputnik V s-ar alătura arsenalului de vaccinuri al UE, ar fi un triumf diplomatic pentru Rusia, al cărei comerț cu blocul comunitar a fost blocat de ani întregi prin sancțiuni privind anexarea Crimeii și intervenția sa în estul Ucrainei.