Conflictul din Ucraina ar putea agrava problemele legate de droguri

Conflictul din Ucraina ar putea agrava problemele legate de droguri

Agresiunea militară a Rusiei în Ucraina ar putea crea „noi vulnerabilităţi” în Europa în ceea ce priveşte drogurile ilegale, a avertizat marţi agenţia antidrog a UE, cu sediul la Lisabona.

Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) a subliniază în raportul său anual că multe persoane care au suferit un „stres psihologic sever” în timpul conflictului ar putea fi mai vulnerabile la probleme de abuz de substanţe în viitor, relatează Reuters.

Traficanţii de droguri ar putea să treacă la rute alternative pentru a evita zonele cu o prezenţă sporită a securităţii, în timp ce serviciile de sănătate din ţările europene, în special cele care se învecinează cu Ucraina, ar putea deveni mai tensionate, deoarece consumatorii de droguri care fug de conflict au nevoie de sprijin.

ADVERTISING

”Continuitatea tratamentului, serviciile lingvistice şi furnizarea de locuinţe şi de asistenţă socială sunt probabil cerinţe cheie”, se arată în raport, adăugând că şi cei care nu sunt consumatori de droguri sunt în pericol.

Agenţia mai consemnează că situaţia financiară dificilă din Afganistan, care se află sub controlul talibanilor din august, ar putea face ca banii din droguri să devină o sursă mai importantă de venit şi să ducă la o creştere a traficului de heroină către Europa.

În pofida interzicerii producţiei, vânzării şi traficului de droguri ilicite, se pare că în Afganistan continuă cultivarea macului.

ADVERTISING

Îngrijorările legate de impactul pe care evoluţiile internaţionale l-ar putea avea asupra problemelor legate de droguri în Europa vin într-un moment în care consumul de substanţe revine la nivelurile anterioare pandemiei şi există semne de creştere a producţiei, după cum a constatat OEDT.

Acesta a făcut apel la ţările europene să intensifice serviciile de tratament şi de reducere a riscurilor.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇