Comisia care investighează revolta de la Capitoliu va recomanda trei acuzații penale împotriva lui Donald Trump

Comisia care investighează revolta de la Capitoliu va recomanda trei acuzații penale împotriva lui Donald Trump

Comisia din Congresul SUA care investighează revolta de la Capitoliu va recomanda trei acuzaţii penale împotriva lui Donald Trump, între care cea de insurecţie, fără precedent pentru un fost preşedinte american.

Susţinătorii lui Trump au luat cu asalt Congresul pe 6 ianuarie 2021, în încercarea de a opri certificarea lui Joe Biden ca preşedinte.

Comisia din Camera Reprezentanţilor urmează să îşi publice raportul final săptămâna viitoare, relatează BBC. Şedinţa finală va fi luni, când vor fi dezvăluite şi acuzaţiile.

ADVERTISING

Pe lângă insurecţie, potrivit diverselor publicaţii americane, comisia va sugera ca Trump să fie acuzat de obstrucţionarea unei proceduri oficiale şi de conspiraţie pentru fraudarea Statelor Unite.

Cei nouă membri ai comisiei vor aproba raportul final care include opt capitole, bazându-se pe interviuri cu peste 1.000 de martori, şi să îl transmită Departamentului de Justiţie.

Departamentul de Justiţie, care investighează deja rolul lui Donald Trump în tot haosul acelei zile, nu este obligat să ia în considerare sesizările de la nicio comisie din Congres.

ADVERTISING

Şi evident Trump neagă că ar fi comis vreo faptă ilegală.

Raportul complet va fi făcut public miercuri, a declarat preşedintele Bennie Thompson, un democrat din Mississippi, care conduce comisia. Congresmanul din California Zoe Lofgren, un alt membru al comisiei, a declarat vineri, pentru CNN, că parlamentarii ”au fost foarte atenţi în elaborarea acestor recomandări [de acuzare] şi în legarea lor de faptele pe care le-au descoperit”.

Comisia susţine că Trump a făcut afirmaţii despre care ştia că erau false despre fraudarea alegerilor prezidenţiale din 2020, înainte de a face presiuni pe oficialii de stat, Departamentul de Justiţie şi propriul său vicepreşedinte pentru a-l ajuta.

ADVERTISING

Comisia îl acuză că a instigat revolta de la Capitoliu într-o încercare ultimă de a rămâne la putere.

La şapte zile după atacul asupra Congresului, Camera l-a pus sub acuzare pe Trump pentru a doua oară, pe motiv de incitare la insurecţie. Trump, care este singurul preşedinte care a fost pus sub acuzare de două ori în vederea demiterii, a fost achitat de Senatul SUA.

Luna trecută, procurorul general Merrick Garland a numit un fost procuror pentru crime de război pentru a decide dacă Trump ar trebui să fie urmărit penal.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇