Cine formează grupul de luptă NATO din România și unde sunt forțele care răspund imediat amenințărilor Rusiei

Cine formează grupul de luptă NATO din România și unde sunt forțele care răspund imediat amenințărilor Rusiei

Grupul de luptă al NATO din România se constituie, începând cu luna mai, prin adunarea unor trupe străine aliate dislocate deja în țara noastră în cadrul Forței de Răspuns a NATO.

La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance („Spearhead”) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), va forma BGFP pe teritoriul național, integrând, rotațional, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos, se arată într-un comunicat al MApN.

Forțele principale ale BGFP vor fi dispuse la Cincu, în Centrul Național de Instruire Întrunită, unde vor executa misiuni și activități de instrucție alături de structuri ale Armatei României.

Totodată, Franța va disloca un detașament de apărare antiaeriană la Capu Midia, în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană.

Constituirea grupurilor de luptă (Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria) se înscrie în setul mai larg de măsuri adoptate de NATO pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe termen mediu și lung, ca urmare a conflictului militar declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

BGFP va conduce la creșterea cooperării militare a României cu Franța și, implicit, la creșterea securității spațiului euro-atlantic pe flancul estic. Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de reacție în contextul crizei din regiunea Mării Negre, se mai arată în comunictul MApN.