Hayley Arceneaux, în vârstă de 29 de ani, va deveni spre sfârşitul acestui an nu doar prima „turistă spaţială” care va zbura în cosmos în absenţa unui profesionist, ci şi cea mai tânără astronaută americană şi, totodată, prima supravieţuitoare a cancerului care va ajunge pe orbita Terrei.
Din cauza unui cancer osos apărut în copilărie, Hayley poartă tije de oţel în piciorul stâng, un motiv care, până de curând, ar fi fost suficient de puternic pentru a-i reduce la zero şansele de a zbura în spaţiu.
Totul s-a schimbat însă atunci când Jared Isaacman, un tânăr miliardar american pasionat de explorarea spaţială, a închiriat locurile de la bordul unei rachete Falcon 9 a companiei SpaceX şi a decis să primească alături de el alte trei persoane.
Prima persoană aleasă pentru această misiune fără precedent, denumită "Inspiration4" şi care va fi lansată la sfârşitul anului 2021, este Hayley, informează AFP marţi.
Tânăra a fost tratată în copilărie la spitalul pedriatic St. Jude din Memphis, Tennessee, specializat în boli ale copiilor şi în special în oncologie, o instituţie pentru care Jared Isaacman speră să strângă 200 de milioane de dolari cu ocazia acestei misiuni spaţiale.
"Am primit un apel telefonic surprinzător la începutul lunii ianuarie (...) mi s-a explicat ideea misiunii şi, în mare, am fost întrebată dacă voiam să zbor în spaţiu", a declarat Hayley Arceneaux. "Am răspuns imediat: 'Da, absolut!'", a adăugat tânăra, care lucrează în prezent pentru acelaşi spital, în calitate de asistentă medicală.
”Până acum, astronauții trebuiau să fie perfecți”
În copilărie, Hayley a vizitat centrul NASA din Houston, Texas. "Bineînţeles, am vrut să devin astronaut. Dar, apoi, câteva luni mai târziu, am fost diagnosticată cu cancer şi acest lucru mi-a schimbat întregul univers", a declarat ea.
"Până acum, astronauţii trebuiau să fie cu adevărat perfecţi din punct de vedere fizic. Nu este o categorie de care să aparţin, din cauza operaţiilor pe care le-am suportat la nivelul piciorului. Unul dintre lucrurile care mă entuziasmează cel mai mult la această misiune este faptul că ea deschide călătoriile în spaţiu pentru toată lumea", a subliniat Hayley.
"Aş vrea să îi îndemn pe pacienţii mei să aibă visuri mari şi să nu îşi impună limite. Şi sper să le arăt cu adevărat că totul este posibil", a adăugat ea.
Ceilalţi doi membri ai misiunii sunt un donator care a participat la o strângere de fonduri organizată în beneficiul spitalului St. Jude, al cărui nume a fost tras la sorţi, şi o persoană care doreşte să creeze o companie "pentru a schimba lumea", selectată de un juriu.
Ei vor fi cunoscuţi luna viitoare şi îşi vor începe antrenamentul alături de Jared Isaacman şi Hayley Arceneaux.
Misiunea, programată pentru sfârşitul anului, va avea o durată de câteva zile, iar turiştii spaţiali vor efectua pe o orbită joasă o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute.
La finalul misiunii, o capsulă Dragon, acelaşi model care a reuşit în noiembrie 2020 să transporte pe orbită patru astronauţi în drum spre Staţia Spaţială Internaţională, va reintra în atmosferă şi va ameriza în largul coastelor statului american Florida.