5 oameni scoși dintre dărâmături, la nouă zile de la cutremur. Apare un nou pericol

5 oameni scoși dintre dărâmături, la nouă zile de la cutremur. Apare un nou pericol

Două femei au fost scoase dintre dărâmături în oraşul Kahramanmaras din sudul Turciei, iar o mamă şi doi copii au fost salvaţi din oraşul Antakya, deşi au trecut nouă zile de la seismul devastator din 6 februarie, iar şansele de a mai găsi supravieţuitori sunt, teoretic, foarte mici.

De altfel, eforturile de salvare se îndreaptă acum către acordarea de ajutor sinistraţilor, în timp ce multe echipe internaţionale de căutare-salvare s-au retras deja de pe teren, relatează Reuters.

În cursul zilei de miercuri, o femeie pe nume Ela şi copiii ei, Meysam şi Ali, au fost scoşi dintre dărâmăturile unui bloc de apartamente din Antakya, la 228 de ore după cutremur.

ADVERTISING

Salvatorii au aplaudat şi s-au îmbrăţişat.

Apare un nou pericol

În Kahramanmaras, familiile fără adăpost au dormit în corturi instalate pe terenul şi pe pista de alergare a stadionului din oraş. Într-un cort, Hatice Kavakdali, în vârstă de 28 de ani, strânge în braţe un ursuleţ de pluş gri.

"Nu pot descrie în cuvinte experienţa pe care am avut-o. A fost atât de înspăimântător şi încă mai simt durerea provocată de acest lucru", a spus ea. "Mi-am pierdut conştienţa după cutremur şi încă nu mi-am revenit complet. Nu mi-am putut aminti familia mea sau cum am ieşit din casă", explică tânăra.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alţi supravieţuitori sunt îngrijoraţi de lipsa de igienă. "Nu am putut să ne spălăm de la cutremur", a declarat Mohammad Emin, un student la design grafic în vârstă de 21 de ani.

Batyr Berdyklychev, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Turcia, a avertizat că lipsa apei în zonele afectate de cutremur "va creşte riscul de boli transmise prin apă şi de izbucnire a unor boli transmisibile".

Pe un feribot folosit pentru tratarea supravieţuitorilor în portul Iskenderun din sudul Turciei, farmacistul Jin Ozsaygili era, de asemenea, îngrijorat de riscurile pentru sănătate. "Ne aşteptăm la epidemii de holeră şi febră tifoidă. Pentru a preveni aceste boli, resturile ar trebui să fie îndepărtate urgent", spune el.

ADVERTISING

Între timp, Guvernul i-a încurajat pe oameni să se întoarcă acasă, dacă şi când autorităţile vor considera clădirea lor sigură.

"Vom demola rapid ceea ce trebuie demolat şi vom construi case sigure", a scris pe Twitter ministrul turc al Mediului şi Urbanismului, Murat Kurum.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇